Liturghie Arhierească în Parohia Rona din Episcopia Sălajului

de | apr. 9, 2017

Duminică, 9 aprilie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Rona, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Cristian Pugna, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.


În continuare, toți cei prezenți s-au deplasat în vecinătatea bisericii, unde Ierarhul a sfințit capela mortuară ridicată de către comunitatea din Rona.
Satul Rona este aşezat pe malul drept al râului Someş, în partea de răsărit a judeţului Sălaj, fiind locuit din vremuri vechi de români. Prima atestare documentară a localității provine din anul 1338. În anul 1348 satul a fost ars în întregime, pentru apărarea Ronei dându-și viața 47 de săteni.
Conform „Schiţei monografice a Sălagiului”, întocmită, în anul 1908, de către Dr. Dionisie Stoica şi Ioan Lazăr, „satul avea 70 de fumuri, cu 365 suflete, şcoala confesională avea învăţător calificat, copiii de şcoală erau 36, iar în şcoala de repetenţiune erau 16 elevi. Adulţi ştiutori de carte erau 12 (7 bărbaţi şi 5 femei)”.
În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că în anul 1849 se menționează existența unei biserici de lemn. Biserica actuală a fost edificată în anii 1939-1940, pe locul celei de lemn, fiind pictată de către pictorul Stoica, în anul 1986.
Începând cu anul 2012, Preacucernicul Părinte Cristian Pugna a fost numit preot al Parohiei Rona, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult. Astfel, au fost construite o capelă mortuară și o anexă pentru depozitarea materialului lemnos, s-a montat sistemul de sonorizare, iar intrările în biserică au fost placate cu gresie. De asemenea, locaşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Miercuri seara, 27 martie 2024, de la ora 18:00, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Turda”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului,...