Sărbătoarea Botezului Domnului la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău

de | ian. 6, 2017

Vineri, 6 ianuarie 2016, cu prilejul praznicului Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Consilier Claudiu Nechita, parohul bisericii.

Potrivit rânduielii bisericești, la finalul Dumnezeieștii Liturghii a fost oficiată slujba sfințirii celei mari a apei, la care au participat numeroși credincioși, care, potrivit tradiției, au fost stropiți de către preoți cu Agheasmă mare, sărutând sfânta cruce și primind anaforă. Cei prezenți au dus, apoi, Agheasma mare la casele lor, pentrua o consuma cu toată evlavia până la odovania praznicului.

Piatra de temelie a bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul zălăuan Porolissum a fost sfinţită la sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, în anul 2000, crucea ridicării acestui locaș de cult fiindu-I încredințată Preacucernicului Părinte Alexandru Horvat. În anul 2004, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noua biserică, iar în anul 2009, Preasfinția Sa a sfinţit şi casa parohială. În urma trecerii la Domnul a Părintelui paroh Alexandru Horvat, la sfârșitul lunii iulie a anului 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a numit ca preot paroh pe Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, apropiat colaborator al Părintelui Alexandru Horvat, în calitate de inspector, în cadrul Sectorului social-filantropic de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului. Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău desfășoară pe parcursul întregului an numeroase acțiuni social-filantropice, cu precădere în perioada sărbătorilor mari ale creștinătății. Anul 2016 a fost unul important în istoria acestei parohii, întrucât, în data de 12 iunie, locașul de cult a fost târnosit de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de către Preasfințitul Părinte Petroniu, fiind așezate Sfinte Moaște în piciorul Sfintei Mese, care, mai apoi, a fost unsă cu Sfântul și Marele Mir.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA