1 decembrie la Huedin

de | dec. 1, 2017 | Actualitatea religioasă

Ziua Națională a Românilor de pretutindeni a fost marcată și în orașul Huedin. Începând cu ora 9:00 a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Catedrala Moților din Huedin, de un sobor de preoți, avându-l împreună slujitor pe părintele Dan Lupuțan– protopopul de Huedin. În cadrul slujbei s-au înălțat rugăciuni pentru binecuvântarea țării și a poporului român.

După terminarea Sfintei Liturghii, cei prezenți au  pornit în procesiune spre centrul orașului unde a avut loc un Te-Deum urmat de alocuțiunile rostite de protopopul de Huedin și primarul orașului dl. dr. Mircea Moroșan.  Oficialitățile locale și Protopopiatul Ortodox Huedin au depus coroane de flori, în memoria înfăptuitorilor Marii Uniri.

Pentru anul 2018, când sărbătorim împlinirea unui secol de la Marea Unire, Protopopiatul Ortodox Huedin, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pregătește mai multe evenimente majore: deshumarea rămășițelor pământești ale protopopului martir Aurel Munteanu, care a votat unirea Transilvaniei cu România; reamenajarea mormântului protopopului și așezarea unei alte cruci de mormânt, demnă de jertfa acestuia depusă pentru idealul național; amplasarea pe fațada Catedralei Moților din Huedin a unei plăci omagiale în cinstea celor 11 delegați din zona Huedinului, care au votat la 1 decembrie 1918 unirea Ardealului cu România. Crucea care va străjui mormântul protopopului martir Aurel Munteanu și placa omagială vor fi sfințite de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei în data de 11 noiembrie 2018, după oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Moților.

Ultimele articole

Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marți, 26 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Dumitru” din Florești,...