1 octombrie, Ziua Internațională a Muzicii

de | oct. 1, 2022

Începând cu anul 1975, în ziua de 1 octombrie a fiecărui an este celebrată Ziua Internațională a Muzicii.

Scopul acestei zile este promovarea artei muzicale şi relaţia de prietenie între popoare şi culturi, schimbul de experienţă şi aprecierea numeroaselor valori estetice.

Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost înaintată de renumitul violonist și muzicolog Yehudi Menuhin și de Boris Yarustowski, președintele Consiliului Internațional al Muzicii (IMC) al UNESCO (fondat în 1949).

Ei au semnat o scrisoare, în 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor IMC.

Prima zi internațională a muzicii a avut loc în 1 octombrie în 1975, potrivit Rezoluției celei de a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, din 1973.

Rețeaua IMC este prezentă în 150 de țări de pe toate continentele, prin consiliile naționale de muzică și prin organizațiile internaționale de muzică.

Consiliul Internațional al Muzicii promovează diversitatea muzicii din viaţa tuturor popoarelor şi accesul la muzică pentru toţi oamenii şi urmăreşte consolidarea păcii şi promovarea înţelegerii între oamenii din toate categoriile sociale, potrivit Agerpres.

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește, pe 1 octombrie, pe Sfântul Roman Melodul, unul dintre cei mai mari imnologi ai Bisericii creștine. S-a născut în Cetatea Emesa din Siria în prima jumătate a secolului 4. A slujit ca paraclisier în Biserica din Berit (azi Beirut).

Când slujea ca diacon la Biserica „Sfânta Sofia cea veche”, Dumnezeu L-a binecuvântat pe Cuviosul Roman care s-a urcat în amvon și a cântat primul condac alcătuit de el. Marcu din Efes spune că i s-a arătat Cuviosului Roman Melodul, în somn, Maica Domnului, care i-a încredințat un sul de hârtie.

De-a lungul vieții sale a compus peste 1000 de condace, confrom vieții Sfântului din Sinaxar.

Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

Acum 123 de ani, în data de 22 februarie, s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei românești în vremuri grele....

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

Ziua Națională Constantin Brâncuși este serbată anual în data de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor român. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea artistului. Ziua națională dedicată sculptorului român este reglementată de Legea nr. 305/2015....

15 februarie: Ziua națională a lecturii

15 februarie: Ziua națională a lecturii

În 2021 s-a stabilit ca anual, pe 15 februarie, să fie serbată Ziua națională a lecturii. Școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.  La 14 iunie 2021, Senatul României a adoptat în unanimitate o...

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Începând din 2002, Ziua internațională a copilului bolnav de cancer este sărbătorită anual în data de 15 februarie. Ziua a fost stabilită la inițiativa organizației Childhood Cancer International (CCI) și are ca scop susținerea copiilor și adolescenților diagnosticați...