10 octombrie – Ziua mondială a sănătăţii mintale

de | oct. 10, 2022

Instituită în 1992 de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), această zi are ca scop creşterea gradului de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în ceea ce privește sănătatea mintală.

Tema din 2022 este „Să facem din sănătatea mintală şi din bunăstarea pentru toţi o prioritate globală”.

„Deşi pandemia a avut şi continuă să aibă un impact major asupra sănătăţii noastre mintale, Ziua mondială a sănătăţii mintale oferă un prilej de a ne uni eforturile pentru protejarea şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale”.

„Multe aspecte ale sănătăţii mintale au fost puse la încercare; încă dinainte de pandemie, în 2019, aproximativ unul din opt oameni la nivel global sufereau de o afecţiune mintală. Cu toate acestea, serviciile şi finanţarea destinată domeniului sănătăţii mintale sunt insuficiente în special în ţările cu venituri mici şi medii”.

„Pandemia de COVID-19 a creat o criză globală a sănătăţii mintale, alimentând stresul pe termen scurt sau lung şi periclitând sănătatea mintală a milioane de persoane. Potrivit estimărilor, numărul tulburărilor de anxietate şi depresie au crescut cu 25% în timpul primului an de pandemie. În acelaşi timp, serviciile destinate sănătăţii mintale au fost grav perturbate, iar discrepanţele de tratament pentru afecţiunile din domeniul sănătăţii mintale s-au amplificat”, se precizează pe site-ul instituţiei.


Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor


Tulburările psihice și neurologice reprezintă mai mult de 10% din bolile la nivel global. Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, decedează cu 10-20 de ani mai devreme decât populația generală.

Suicidul curmă viața a aproape 800.000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, iar 1 din 5 copii și adolescenți are o tulburare mintală.

Foto credit: pexels.com

sursa: Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

Acum 123 de ani, în data de 22 februarie, s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei românești în vremuri grele....

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

Ziua Națională Constantin Brâncuși este serbată anual în data de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor român. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea artistului. Ziua națională dedicată sculptorului român este reglementată de Legea nr. 305/2015....

15 februarie: Ziua națională a lecturii

15 februarie: Ziua națională a lecturii

În 2021 s-a stabilit ca anual, pe 15 februarie, să fie serbată Ziua națională a lecturii. Școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.  La 14 iunie 2021, Senatul României a adoptat în unanimitate o...

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Începând din 2002, Ziua internațională a copilului bolnav de cancer este sărbătorită anual în data de 15 februarie. Ziua a fost stabilită la inițiativa organizației Childhood Cancer International (CCI) și are ca scop susținerea copiilor și adolescenților diagnosticați...