100 de ani de la înființarea Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița

de | feb. 11, 2019

100 de ani de la înființarea Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița au fost sărbătoriți luni, 11 februarie 2019, printr-o serie de manifestări, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei şi a oficialităților civile și militare, printre care şefi ai instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În deschiderea manifestărilor, începând cu ora 11:00, a avut loc dezvelirea unei plăci aniversare, la Comandamentul Brigăzii, în prezența oficialităților militare și civile.

De la ora 12:00, în Piața Petru Rareș din Bistrița, a avut loc un ceremonial religios și militar, în cadrul căruia, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat o slujbă de mulțumire și a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și felicitare, cu prilejul acestui moment festiv.

 

La finalul slujbei, Ierarhul a oferit mai multe distincții: generalul de brigadă Mircea Gologan a fost distins cu Ordinul Centenar „Mihai Vodă”, iar colonelul Ioan-Marian Cristurean și locotenentul-colonel Ilie Sas au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

În cadrul evenimentului a avut loc decorarea Steagului de Luptă al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, din partea Președintelui României.

De asemenea, la ceas aniversar, Șeful Statului Major al Apărării, a oferit reprezentanților Brigăzii 81 – Embleme de Onoare și Embleme de Merit, în semn de apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredințate și a rezultatelor meritorii obținute în activitatea desfășurată.

Au mai luat cuvântul oficialități civile și militare, printre care: şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, general Mircea Gologan și preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/618077415331659/

 

Ceremonialul militar-religios de la Bistrița s-a încheiat cu defilarea efectivelor și a tehnicii de luptă a Brigăzii bistrițene, condusă de Generalul Mircea Gologan.

Pe urmă, la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a fost deschisă o expoziţie de tehnică şi echipamente militare, putând fi vizitată Sala de Tradiţii a Brigăzii 81 Mecanizată.

Aniversarea celor 100 de ani de la înființarea Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” a început încă de săptămâna trecută, la Palatul Culturii, unde s-a desfășurat un impresionant concert de gală. Astfel, bistrițenii au putut audia Marșul Brigăzii 81, interpretat de Muzica Militară a garnizoanei Bistriţa, alături de Corala Osana a Protopopiatelor Beclean şi Bistriţa şi Corul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, sub bagheta dirijorului Bogdan Bejinaru.

Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” este continuatoarea tradiţiilor militare ale Regimentului 81 Infanterie „Dej”, înfiinţat în anul 1919, şi a Regimentului 223 Mecanizat „Bobâlna”, înfiinţat în anul 1968.

Mai multe fotografii găsiți AICI 

100 de ani de la înființarea Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița au fost sărbătoriți luni, 11…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 11 februarie 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA