100 de ani de la martiriul preotului Ioan Opriș, comemorați la Turda

de | oct. 8, 2018

Începând cu ora 10:00, preoții din protopopiatul Turda au participat la conferința de toamnă, unde au discutat probleme administrative și pastorale. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. De asemenea, pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a ținut o prelegere despre “Relația Stat – Biserică în UE. Bisericile în cadrul legislativ European”, tema abordată făcând parte din contextul anului centenar.

La sfârșitul conferinței a fost lansată monografia “Preotul Ioan Opriș, erou și martir al neamului”, ediția a II-a (îmbogățită), scrisă de Ioan Bembea. În cartea sa, profesorul Ioan Bembea descrie moartea preotului Ioan Opriș, comemorând martirului de la Turda al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, când Transilvania s-a desprins de Imperiul Austro-Ungar și s-a alipit de România, prin bunăvoia marii majorități a locuitorilor săi.

„Era în pregătire alegerea delegaților pentru Adunarea de la Alba Iulia. În 8 noiembrie 1918 preotul Ioan Opriș, împreună cu sătenii, în curtea bisericii din Cristiș, au întâmpinat cu entuziasm o delegație de fruntași români formată din dr. Augustin Rațiu, nepot al memorandistului dr. Ioan Rațiu, și medicul dr. Sever Mureșan. Au venit cu o trăsură și, pentru întâia oară, fluturau un drapel românesc. După plecarea acestora în aplauzele obștei, dinspre comuna vecină Poiana a sosit, cu o căruță, un grup de jandarmi unguri. Unul dintre aceștia a răcnit, în limba maghiară: Nu mai lătra, popă spurcat! apoi, în furia lui oarbă și-a îndreptat pușca spre preot și a tras. Preotul a căzut în mulțimea de oameni consternați de cele întâmplate”. (scurt fragment din monografia “Preotul Ioan Opriș, erou și martir al neamului”, scrisă de Ioan Bembea).

De la ora 12:00, în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de pe strada Ioan Opriș, nr. 1, IPS Andrei a oficiat Slujba Parastasului în memoria lui Ioan Opriș, martir al neamului, fiind înconjurat de un sobor de preoți din parohiile protopopiatului.
În cadrul evenimentului comemorativ, s-a desfășurat un moment artistic evocator, intitulat ,,In Memoriam”, susținut de elevii școlilor din Turda. Aceștia au fost coordonați de actrița Maria Mihaela Deceanu, iar scenariul piesei a fost scris de prof. Virgil Cornel Deceanu. La final, au fost depuse coroane de flori la bustul martirului Ioan Opriș, amlasat în fața bisericii.

La eveniment au participat cei peste 80 de preoți din protopopiatul Turda, în frunte cu părintele protopop Daniel Crișan, autoritățile locale și județene, cadrele didactice și copiii de la școlile din oraș, precum și alți localnici.

Photo Credit: Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...