Duminică se împlinesc 102 ani de la nașterea, într-un sat basarabean, a Arhimandritului Mina Dobzeu, isihastul care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt într-o închisoare comunistă.
Părintele s-a născut în 5 noiembrie 1921 la Grozeşti, judeţul Lăpuşna, și s-a închinoviat la vârsta de 13 ani, la Mănăstirea Hâncu.
A studiat sculptura bisericească la Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov și a luptat în al Doilea Război Mondial.
După război, a urmat cursurile Şcolii de Cântăreți de la Constanța şi ale Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț.
În 1946 a fost tuns în monahism la Schitul Brădicești, aflat atunci în Episcopia Huşilor, în 1948 a fost hirotonit ierodiacon şi în 1955 ieromonah. A slujit apoi la Mănăstirea Nicula şi în Parohia Jimbor din judeţul Cluj.
Între 1948-1949, a fost arestat pentru că a protestat împotriva scoaterii învățământului religios din școală.
Între 1959 și 1964 a fost închis, după ce a protestat împotriva decretului care obliga monahii tineri să iasă din mănăstire în lume. În această perioadă l-a cunoscut Nicolae Steinhardt.
„Eram sigur că nu voi rezista doisprezece ani şi că voi muri în puşcărie. Nu voiam să mor nebotezat. Domnul din nou mi-a venit în ajutor. În prima celulă în care am intrat la Jilava, primul om care mi-a vorbit a fost un ieromonah basarabean, Mina Dobzeu: de îndată ce i-am destăinuit dorinţa mea, nu a stat mult pe gînduri. Acolo, la Jilava, în camera 18 de pe secţia a doua (unde în două rînduri cursese sînge), am primit Sfîntul Botez”, povestește Nicolae Steinhardt în „Jurnalul Fericirii”. „Mă nasc din nou, din apă viermănoasă şi din duh rapid.”
Din anul 1969, Arhim. Mina Dobzeu a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Catedrala Episcopală din Huși, al cărei stareț a fost între anii 1978-1988.
După reînființarea Episcopiei Hușilor, între 1996 și 2002, a fost consilier cultural-misionar al eparhiei. S-a mutat la cele veșnice în 7 iunie 2018.
„Părintele Mina Dobzeu se înscrie în rândul marilor isihaști ai Bisericii noastre. L-am numit pe Părintele Mina – așa cum este gravat și pe cruce – îndrăgostitul de Numele lui Iisus, de Rugăciunea lui Iisus”, a afirmat Episcopul Ignatie la parastasul Părintelui Mina de anul trecut.
Sursa foto: Doxologia.ro