102 ani de la nașterea Arhim. Mina Dobzeu, isihastul care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt

de | nov. 5, 2023

Duminică se împlinesc 102 ani de la nașterea, într-un sat basarabean, a Arhimandritului Mina Dobzeu, isihastul care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt într-o închisoare comunistă.

Părintele s-a născut în 5 noiembrie 1921 la Grozeşti, judeţul Lăpuşna, și s-a închinoviat la vârsta de 13 ani, la Mănăstirea Hâncu.

A studiat sculptura bisericească la Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov și a luptat în al Doilea Război Mondial.

După război, a urmat cursurile Şcolii de Cântăreți de la Constanța şi ale Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț.

În 1946 a fost tuns în monahism la Schitul Brădicești, aflat atunci în Episcopia Huşilor, în 1948 a fost hirotonit ierodiacon şi în 1955 ieromonah. A slujit apoi la Mănăstirea Nicula şi în Parohia Jimbor din judeţul Cluj.

Între 1948-1949, a fost arestat pentru că a protestat împotriva scoaterii învățământului religios din școală.

Între 1959 și 1964 a fost închis, după ce a protestat împotriva decretului care obliga monahii tineri să iasă din mănăstire în lume. În această perioadă l-a cunoscut Nicolae Steinhardt.

„Eram sigur că nu voi rezista doisprezece ani şi că voi muri în puşcărie. Nu voiam să mor nebotezat. Domnul din nou mi-a venit în ajutor. În prima celulă în care am intrat la Jilava, primul om care mi-a vorbit a fost un ieromonah basarabean, Mina Dobzeu: de îndată ce i-am destăinuit dorinţa mea, nu a stat mult pe gînduri. Acolo, la Jilava, în camera 18 de pe secţia a doua (unde în două rînduri cursese sînge), am primit Sfîntul Botez”, povestește Nicolae Steinhardt în „Jurnalul Fericirii”. „Mă nasc din nou, din apă viermănoasă şi din duh rapid.”

Din anul 1969, Arhim. Mina Dobzeu a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Catedrala Episcopală din Huși, al cărei stareț a fost între anii 1978-1988.

După reînființarea Episcopiei Hușilor, între 1996 și 2002, a fost consilier cultural-misionar al eparhiei. S-a mutat la cele veșnice în 7 iunie 2018.

„Părintele Mina Dobzeu se înscrie în rândul marilor isihaști ai Bisericii noastre. L-am numit pe Părintele Mina – așa cum este gravat și pe cruce – îndrăgostitul de Numele lui Iisus, de Rugăciunea lui Iisus”, a afirmat Episcopul Ignatie la parastasul Părintelui Mina de anul trecut.

Sursa foto: Doxologia.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

Acum 123 de ani, în data de 22 februarie, s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei românești în vremuri grele....

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

Ziua Națională Constantin Brâncuși este serbată anual în data de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor român. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea artistului. Ziua națională dedicată sculptorului român este reglementată de Legea nr. 305/2015....

15 februarie: Ziua națională a lecturii

15 februarie: Ziua națională a lecturii

În 2021 s-a stabilit ca anual, pe 15 februarie, să fie serbată Ziua națională a lecturii. Școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.  La 14 iunie 2021, Senatul României a adoptat în unanimitate o...

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Începând din 2002, Ziua internațională a copilului bolnav de cancer este sărbătorită anual în data de 15 februarie. Ziua a fost stabilită la inițiativa organizației Childhood Cancer International (CCI) și are ca scop susținerea copiilor și adolescenților diagnosticați...