105 ani de la nașterea Nataliei Manoilescu Dinu, discipolă a Sf. Pr. Mărturisitor Dumitru Stăniloae

de | mart. 14, 2025

Vineri se împlinesc 105 ani de la nașterea Nataliei Manoilescu Dinu, discipolă a Sf. Pr. Dumitru Stăniloae atât în duhovnicie, cât și în anvergura studiului teologic.

S-a născut în 14 martie 1920, la București, în familia profesorului Mihail Manoilescu, personalitate care a marcat știința economică a României interbelice, dar și a Braziliei, unde ideile sale au fost transformate în proiect de țară.

Tatăl ei avea să moară în temnița comunistă de la Sighet, fiind înmormântat într-o groapă comună, fapt despre care familia avea să afle mult mai târziu.

Dinspre mamă, Natalia Manoilescu era descendenta unei familii boierești ai cărei membri se jertfiseră în Războiul de Reîntregire.

Un spirit enciclopedic

A fost școlită la domiciliu de cei mai buni profesori ai vremii, spiritul ei enciclopedic excelând în numeroase domenii.

A devenit studentă atât la Teologie, cât și la Filosofie și a fost admisă la un doctorat în Teologie, pe care nu a mai apucat să-l definitiveze din cauza instalării în România a regimului comunist ateist.

O dovadă a capacității sale intelectuale a fost crearea, la rugămintea soțului, a unui manual ultraspecializat pentru angajații Comitetului de Stat al Apelor, după care au învățat generații întregi de elevi.

În perioada respectivă – anii 1950 – Natalia Manoilescu Dinu a fost suplinitoare la Liceul „Iulia Hașdeu” din Capitală, unde preda patru discipline, dar a fost concediată din motive politice. S-a refugiat în căsnicia ei cu Valeriu Dinu, relație despre care spunea că i-a adus cele mai mari bucurii.

Ucenica Sf. Pr. Dumitru Stăniloae

Când Sf. Pr. Dumitru Stăniloae s-a mutat de la Sibiu la București, Natalia Manoilescu Dinu a devenit fiica lui duhovnicească. Prin intermediul lui și al Pr. Benedict Ghiuș, a cunoscut spiritualitatea isihastă.

Fiul ei, Mihai Dinu, mărturisește că mama lui avea ceea ce Sfinții Părinți numesc „darul lacrimilor”.

Natalia Dinu Manoilescu și-a consacrat cea mai mare parte a preocupărilor teologice redactării lucrării „Iisus Hristos Mântuitorul în lumina Sfintelor Evanghelii”, care a fost publicată post-mortem la Editura Bizantină din București.

Fondatorul editurii, Părintele Profesor Constantin Coman, afirma că un edificiu teologic românesc de asemenea anvergură nu a mai întâlnit decât în lucrările monumentale ale Sf. Pr. Dumitru Stăniloae.

În librării se găsește în prezent, publicată la Editura Spandugino, cartea „Sfântul Duh în spiritualitatea ortodoxă”, o sinteză care evidențiază ce propune Ortodoxia mai specific și mai profund în planul gândirii teologice și filosofice.

Foto credit: Editura Spandugino

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În 15 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Artei

În 15 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Artei

Începând cu anul 2012, Ziua Mondială a Artei este sărbătorită în data de 15 aprilie. Inițiativa i-a aparținut Asociației Internaționale de Artă, în cadrul Adunării Generale din 2011, desfășurată la Guadalajara, Mexic. Data a fost aleasă în cinstea lui Leonardo da...

Teodor M. Popescu trecea la viața veșnică în urmă cu 52 de ani

Teodor M. Popescu trecea la viața veșnică în urmă cu 52 de ani

Teodor M. Popescu, erudit istoric și teolog, a trecut la viața veșnică în urmă cu 52 de ani. Teodor M. Popescu s-a născut în data de 9 iunie 1893 în satul Boteni din Dâmbovița. A învățat la Seminarul Teologic și la Facultatea de Teologie din București pe care a...