Sfântul Arsenie de la Prislop, recent canonizat de Biserica Ortodoxă Română, s-a născut în urmă cu 114 ani, în data de 29 septembrie 1910.
A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram Iancu” din Brad (1922-1929), la Academia Teologică din Sibiu (1929-1933), la Academia „Belle Arte” din București și a urmat un stagiu de documentare în Sfântul Munte Athos.
Fascinat de lucrarea „Scara dumnezeiescului urcuș”, scrisă de Sfântul Ioan Scărarul, a tradus lucrarea în limba română în doar cinci luni.
În anul 1936 a fost hirotonit diacon celibatar de către Mitropolitul Nicolae Bălan, iar în anul 1940 a fost tuns în monahism. În 1942 a fost hirotonit preot și numit stareț al Mânăstirii Brâncoveanu, pe care a renovat-o.
Perioadele de arest
După ocuparea țării de regimul sovietic, Părintele Arsenie a fost arestat pentru prima dată la Râmnicu Vâlcea, pe 17 iulie 1945 și eliberat pe 30 iulie 1945, fiind găsit nevinovat. După 3 ani este arestat din nou, pentru vina de a-i fi ajutat cu hrană pe luptătorii anticomuniști din Munții Făgărașului.
Mitropolitul Nicolae Bălan l-a transferat de la Mănăstirea Sâmbăta, la Mănăstirea Prislop, în noiembrie 1948. A fost pus stareț, iar după ce așezământul monahal a devenit mănăstire de maici, părintele rămâne duhovnicul obștii, cu întreruperi în perioadele de arestare și anchetare.
A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la: Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Eliberat la 17 martie 1952 s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 a fost anchetat la Timișoara, îndurând alte șase luni de detenție. În anul 1969, Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități.
În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat. Apoi s-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, unde a început pictarea lăcaşului de cult.
Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop. A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit.
Canonizarea
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis trecerea în rândul sfinților a Părintelui Arsenie Boca în ședința din 11-12 iulie. Proclamarea canonizării va avea loc în anul 2025. Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop va fi serbat în ziua de 28 noiembrie.