12 mai – Sfântul Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului

Sfinții zilei

Sfântul Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului (310-403) – S-a născut în satul Besanduk din apropierea orașului Elefteropolis din Iudeea (Palestina). Născut într-o familie săracă a rămas orfan de tată la vârsta de 10 ani. Sfântul a intrat ucenic la un iudeu bogat pe nume Trifon, care după moartea sa și a familiei sale i-a lăsat sfântului toată averea.

Cunoscând un călugăr pe nume Luchian, a fost impresionat de o faptă de milostenie săvârșită de acesta, fapt pentru care s-a botezat, și-a vândut averea, a dăruit surorii sale o parte, și-a cumpărat cărți de câțiva arginți și restul averii a împărțit-o săracilor.

A intrat apoi în monahism la Mănăstirea Sfântul Ilarion cel Mare la vârsta de 16 ani. În 337 a întemeiat o mănăstire aproape de satul său natal, mănăstire pe care a păstorit-otimp de 30 de ani.

În anul 368 a fost ales episcop al orașului Constantia, capitala Ciprului (vechea Salamina). A păstorit în timpul luptelor cu arienii sprijiniți de Împăratul Valens. Sfântul Epifanie s-a mutat la cele veșnice în anul 403, la 36 de ani de episcopat.

12 mai - Sfântul Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului
Sfinții zilei
12 mai - Sfântul Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Sfinții zilei
30 mai – Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul și Varlaam

30 mai – Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul și Varlaam

Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul (sec. IV) – A trăit în timpul împăratului Valens (364-378), în timpul căruia Biserica suferea din cauza ereziei ariene, erezie a cărui adept era și împăratul. Sfântul Isaachie a părăsit pustiul și a venit la Constantinopol pentru...

29 mai – Sf. Mc. Teodosia Fecioara; Sf. Sfinţit Mc. Olivian

29 mai – Sf. Mc. Teodosia Fecioara; Sf. Sfinţit Mc. Olivian

Sfânta Muceniță Teodosia Fecioara – S-a născut în Tir (Fenicia). În anul 308, în ziua de 2 aprilie a văzut un grup de creștini care se pregăteau a fi duși în fața judecății pentru credința lor. Pentru faptul că Sfânta Teodosia a început să-i încurajeze și să-i...