125 de ani de la trecerea în veșnicie a Protopsaltului Dimitrie Suceveanu

de | ian. 18, 2023 | Aniversări și comemorări

Dimitrie Suceveanu a fost unul dintre cei mai mari compozitori de muzică psaltică românească. Activitatea sa a presupus, pe lângă cântarea la strană și scrierea pieselor muzicale psaltice, traducerea și tipărirea cărților de muzică psaltică în limba română.

Dimitrie Suceveanu s-a născut în Suceava, data nașterii nu se cunoaște exact, probabil 1813. Familia protopsaltului s-a mutat la Iași pe când Dimitrie era copil.

A parcurs Gimnaziul „Vasilian” şi cursurile Şcolii de muzică psaltică a Mitropoliei Moldovei, școală înfiinţată în 1805 de mitropolitul Veniamin Costachi şi condusă de marii psalți ai vremii precum Grigorie Vizanti, Nicu Dincea şi de Gheorghe Paraschiadis.

A fost psalt şi protopsalt la Biserica „Sf. Pantelimon”, Biserica Albă, Biserica „Sf. Ioan Gură de Aur” şi Biserica Barnovschi între anii 1833 – 1837. Între timp este numit psalt la strana stângă a Catedraelei Mitropolitane cu titlul de „lampadar al Sfintei Mitropolii”.

După exilarea Mitropolitului Veniamin Costachi și a protopsaltului catedralei Mitropolitane la Mănăstirea Slatina, Dimitrie Suceveanu este numit în 1844 protopsalt al Mitropoliei, profesor de muzică şi director la școala de cântăreţi bisericeşti.

În 1848 retipăreşte trei cărţi esențiale pentru muzica psaltică românească, Teoreticonul, Anastasimatarul și Irmologhionul.

Tipăreşte la Mănăstirea Neamţ în 1856 „Idiomelariu adekă Kântare pe singur glasul unit Ku Doksastariu” și „Idiomelariul” care marchează vârful colaborării cu ieromonahul Dosoftei de la Neamţ.

Între compozițiile sale psaltice se numără „Prohodul Domnului nostru Iisus Hristos”, „Împărate ceresc”, „Mărimurile” la Sf. Ierarh Nicolae şi pentru praznicele care au polieleu, „Binecuvântările Învierii”,  „De Tine Doamne cel ce eşti în toată zidirea” și „La râul Babilonului”.

În timpul vieții sale a făcut donații la Mănăstirile Râşca și Văratec, iar prin Testament şi-a lăsat întreaga avere Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi.

A trecut la viața veșnică în urmă cu 125 de ani, pe 18 ianuarie 1898.

Sursă foto: Ziarul Lumina

Ultimele articole

Cum lucrează rugăciunea în viața creștinului?

Cum lucrează rugăciunea în viața creștinului?

„Rugăciunea nu trebuie să lipsească din viața creștinului. Creștinul fără viață de rugăciune este precum o carte cu paginile goale, fără conținut. Cel mai probabil există o legătură între răul din lume și rugăciune, sau, mai concret, între prezența răului și lipsa...

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

Pregătim din timp câteva mărțișoare muzicale pentru fiecare! Vom deschide sezonul primăverii cu Premiera baletului ROMEO ȘI JULIETA, urmată de celebrele spectacole de operă și mult îndrăgitele musicaluri SUNETUL MUZICII și MY FAIR LADY. Vizitați site-ul Operei și...

Zilele Teatrului de Păpuși Puck – 73 ani

Zilele Teatrului de Păpuși Puck – 73 ani

Duminică, 5 februarie 2023, se împlinesc 73 de ani de la înființarea Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca. Clujenii de toate vârstele sunt invitați să ia parte la evenimentul aniversar care va avea loc cu acest prilej la finalul acestei săptămâni. Sărbătoarea...

12 ani de la mutarea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu Anania

12 ani de la mutarea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu Anania

Se împlinesc astăzi, 31 ianuarie 2023, 12 ani de când Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a mutat în la Domnul. În seara zilei de luni, 31 ianuarie 2011, la orele 19.25, la vârsta de 89 de ani, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu Anania şi-a început călătoria spre...

Mitropolitul Andrei împlinește 74 de ani | Aniversare

Mitropolitul Andrei împlinește 74 de ani | Aniversare

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlinește astăzi, 24 ianuarie 2023, vârsta de 74 de ani. Scurtă biografie Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a...

Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 – 23 ianuarie 2018)

Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 – 23 ianuarie 2018)

Aspazia Oțel Petrescu, „sfânta din închisoare” s-a născut pe data de 9 decembrie 1923, în comuna Cotul Ostriței (Ucraina de astăzi). A fost primul copil din cei doi al învățătorilor Ioan și Maria Oțel. În timp ce studia la Liceul din Bălți după numai un trimestru este...