13 august – Mutarea moaștelor Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Cuv. Dorotei și Dositei, Duminica a X-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului)

Sfinții zilei

Astăzi, Biserica Ortodoxă prăznuiește mutarea moaștelor Cuviosului Maxim Mărturisitorul la Constantinopol, de la mânăstirea unde a fost înmormântat.

Cuviosul Maxim Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Constanțiu al II-lea (sec. IV). Lăsându-și toată averea sa fratelui său, s-a făcut monah. Văzând că Biserica este tulburată de erezia monotelistă (care mărturisea o singură voință în Domnul nostru Iisus Hristos), s-a dus la Roma, unde l-a convins pe Sfântul Martin, papă al Romei, să convoace un sinod local care să-i condamne pe eretici.

Împăratul a dat câștig de cauză ereticilor și l-a exilat pe Maxim în Tracia, poruncind să i se taie mâna dreaptă și limba. De acolo, în anul 662, împreună cu doi ucenici, a fost exilat în părțile Laziei, însă și acolo cu Duhul lui Dumnezeu, mărturisea și scria; fiindcă, se spune că după tăierea limbii i s-a făcut cu minune dumnezeiască limba la loc și a vorbit curat cât a mai trăit .

După ce ereticii au fost înfrânți și pacea a domnit iarăși în Biserică, moaștele sfântului au fost aduse, cu mare cinste de la mânăstirea unde a fost înmormântat, la Constantinopol. Pomenirea Cuviosului Maxim se face, în fiecare an, a 21 ianuarie.

Sfinții zilei
Sfinții zilei
13 august - Mutarea moaștelor Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Cuv. Dorotei și Dositei, Duminica a X-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului)
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Sfinții zilei
20 iunie – Sfântul Sfințit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor

20 iunie – Sfântul Sfințit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor

Acest plăcut al lui Dumnezeu, Metodie, încredinţându-se din tinereţe lui Dumnezeu, s-a arătat vas curat şi locaş al Sfântului Duh. De aceea, prin alegerea dumnezeiască, s-a învrednicit de cinstea arhierească şi a luat păstoria oilor cuvântătoare din cetatea Patara,...

19 iunie – Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare

19 iunie – Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare

Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului Sfântul Apostol Iuda a fost unul din cei doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Provenea din seminţia lui David şi a lui Solomon. Sfântul Iuda s-a născut în Nazaretul Galileii, din Iosif teslarul – care a fost după aceea logodnicul...

18 iunie – Sf. Mc. Leontie, Ipatie și Teodul; Sf. Cuv. Erasm

18 iunie – Sf. Mc. Leontie, Ipatie și Teodul; Sf. Cuv. Erasm

Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul Acești sfinți mucenici au pătimit în Tripolis, Fenicia, în timpul împăratului Vespasian (69-79) din porunca proconsulului Adrian. Leontie era un ostaș creștin, grec de neam. Proconsulul a trimis în Tripolis mai mulți soldați...

17 iunie – Sf. Mc. Manuil, Savel, Ismail, Inochentie şi Felix

17 iunie – Sf. Mc. Manuil, Savel, Ismail, Inochentie şi Felix

Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail au fost trei fraţi din Persia, crescuţi în frică de Dumnezeu de mama lor, care era creştină, cu toate că tatăl lor era păgân. Cei trei tineri, care erau ostaşi, au fost trimişi de...