13 august – Mutarea moaștelor Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Cuv. Dorotei și Dositei, Duminica a X-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului)

Astăzi, Biserica Ortodoxă prăznuiește mutarea moaștelor Cuviosului Maxim Mărturisitorul la Constantinopol, de la mânăstirea unde a fost înmormântat.

Cuviosul Maxim Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Constanțiu al II-lea (sec. IV). Lăsându-și toată averea sa fratelui său, s-a făcut monah. Văzând că Biserica este tulburată de erezia monotelistă (care mărturisea o singură voință în Domnul nostru Iisus Hristos), s-a dus la Roma, unde l-a convins pe Sfântul Martin, papă al Romei, să convoace un sinod local care să-i condamne pe eretici.

Împăratul a dat câștig de cauză ereticilor și l-a exilat pe Maxim în Tracia, poruncind să i se taie mâna dreaptă și limba. De acolo, în anul 662, împreună cu doi ucenici, a fost exilat în părțile Laziei, însă și acolo cu Duhul lui Dumnezeu, mărturisea și scria; fiindcă, se spune că după tăierea limbii i s-a făcut cu minune dumnezeiască limba la loc și a vorbit curat cât a mai trăit .

După ce ereticii au fost înfrânți și pacea a domnit iarăși în Biserică, moaștele sfântului au fost aduse, cu mare cinste de la mânăstirea unde a fost înmormântat, la Constantinopol. Pomenirea Cuviosului Maxim se face, în fiecare an, a 21 ianuarie.

Sfinții zilei
Sfinții zilei
13 august - Mutarea moaștelor Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Cuv. Dorotei și Dositei, Duminica a X-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului)
13 august - Mutarea moaștelor Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Cuv. Dorotei și Dositei, Duminica a X-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului)
/