13 iunie – Sf. Mc. Achilina; Sf. Ier. Trifilie, episcopul Lefcosiei din Cipru; Duminica a VII-a după Paști (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic)

Sfânta Muceniță Achilina

Sfânta Muceniță Achilina s-a născut într-o familie creștină în orașul Biblos, Fenicia (în prezent, Jbaif sau Jubayl așezat pe coasta de est a Mării Mediterane).

A primit botezul creștin de la episcopul orașului, pe nume Evtolomie.

La un an de la naștere, tatăl ei a trecut la cele veșnice, fiind crescută în dreapta credință doar de mamă.

În timpul persecuției pornite de Împăratul Dioclețian, în anul 303, Sfânta Achilina refuza să aducă jertfă idolilor și propovăduia dreapta credință, fapt pentru care a fost prinsă și adusă înainte prefectului Volusian spre a fi judecată.

Fiind statornică în credință și refuzând să se lepede de Hristos sfânta a fost supusă supliciilor și în cele din urmă a suferit moarte martirică prin decapitare.

Sfântul Ierarh Trifilie

Preacuviosul Triflie, Episcopul Levcosiei din Cipru a studiat în tinerețe dreptul și în orașul Berit din Fenicia, profesând pentru o perioadă avocatura, și-a făcut un renume în aceea perioadă.

A fost ucenic al Sfântului Spiridon al Trimitundei. După ce a fost ales episcop al Levcosiei a participat la Sinodul de la Sardica în anul 347 unde a susținut dreapta credință luând apărarea Sfântului Atanasie cel Mare.

Sfântul Trifilie a trecut la cele veșnice în anul 370.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
13 iunie - Sf. Mc. Achilina; Sf. Ier. Trifilie, episcopul Lefcosiei din Cipru; Duminica a VII-a după Paști (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic)
13 iunie - Sf. Mc. Achilina; Sf. Ier. Trifilie, episcopul Lefcosiei din Cipru; Duminica a VII-a după Paști (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic)
/