13 noiembrie – Ziua Bibliei | Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

de | nov. 13, 2023

În data de 13 noiembrie este serbată Ziua Bibliei și este cinstit cel mai mare exeget al ei, Sfântul Ioan Gură de Aur.

Ziua Bibliei a fost instituită în 2006 printr-o hotărâre a Sfântului Sinod și are ca scop reamintirea datoriei morale şi de conştiinţă de a citi Sfânta Scriptură, având în vedere rolul acesteia în viaţa Bisericii și a credincioşilor.

În ceea ce-l privește pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Pr. Prof. Constantin Coman afirmă că acesta „este, fără îndoială, cel mai mare exeget al Sfintelor Scripturi din toate timpurile şi cu greu îşi poate cineva închipui că va fi depăşit vreodată de altcineva, până la sfârşitul veacurilor”.

Sfântul Ioan Gură de Aur are comentarii la cărți vechi-testamentare ca Facerea, Isaia, Daniil, dar și cuvinte la Macabei, Despre David şi Saul, Despre Ana, la Daniil şi la cei trei tineri, dar și la Noul Testament.

Menționăm câteva dintre acestea: Exegezele la Evangheliile după Matei şi Ioan, omiliile la parabolele specifice, comentariile la cea de-a doua carte a Sfântului Luca, Faptele Apostolilor, precum și la toate epistolele pauline.

Despre Biblie, Sfântul Ioan Hrisostom spune că „nu este nimic în paginile ei care să nu fie spus cu scop, care să nu aibă ascuns mare folos”.

El mai afirmă că Sfânta Scriptură este de la Dumnezeu şi o califică drept „adevăr capital, dogmă esenţială şi fundamentală pe care n-ar trebui s-o uite niciodată savanţii, interpreţii şi lingviştii”.

SURSA: basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

34 de ani de la plecarea în veșnicie a Părintelui Arsenie Boca

34 de ani de la plecarea în veșnicie a Părintelui Arsenie Boca

În data de 28 noiembrie 2023 se împlinesc treizeci și patru de ani de la trecerea la cele veşnice a unuia dintre marii duhovnici români ai secolului trecut, Părintele Arsenie Boca. Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a fost de-a lungul timpului stareț la...

Mitropolitul Nicolae Colan (1893 – 1967)

Mitropolitul Nicolae Colan (1893 – 1967)

Mitropolitul Nicolae Colan s-a născut la 28 noiembrie 1893, în localitatea Arpatac (azi Araci), judeţul Covasna, într-o familie numeroasă şi modestă de ţărani evlavioşi, arată Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Şcoala primară de şase clase a făcut-o în...

120 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae

120 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae

S-au împlinit 120 de ani de la nașterea Părintele Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai mari teologi români. Părintele Dumitru Stăniloae a fost propus spre canonizare pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani...

105 ani de la măcelul de la Beliș

105 ani de la măcelul de la Beliș

În zi de mare sărbătoare, 8 noiembrie, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cu nici o lună înainte de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, 45 de români din Beliș și din comunele vecine Văleni, Tufeni (acum, Râșca), Mănăstireni, Mărișel, Morlaca și Arada (acum,...