13 septembrie: Ziua Pompierilor din România

de | sept. 13, 2022 | Aniversări și comemorări

Ziua de 13 septembrie amintește de lupta din Dealul Spirii de la București. În anul 1848, odată cu izbucnirea Revoluției Franceze, trupele otomane doreau încetarea ei pe teritoriul Principatelor Române.

Revoluția Franceză, izbucnită în 1848, a cuprins și celelalte țări din Europa. În ziua de 12 septembrie, Locotenența Domnească a dat ordin căpitanului Radu Golescu să mobilizeze Regimentul 2 Infanterie la Dealul Spirii pentru a întâmpina o coloană otomană formată din aproximativ 6000 de soldați.

Din cauza iminenței conflictului cu otomanii, ostașii Companiei de Pompieri, în frunte cu căpitanul Pavel Zăgănescu au dorit să se alăture și ei regimentului.

În ziua respectivă avusese loc înmânarea drapelelor Regimentului 2 Infanterie, ceea ce a ridicat moralul și crescut dorința de a învinge a ostașilor bucureșteni.

Proporțiile erau inegale deoarece trupele otomane erau de douăzeci de ori mai numeroase decât cele din București. Cu toate acestea ostașii bucureșteni au luptat cu vitejie, deși au pierdut aproape jumătate din camarazi.

În 13 septembrie 1848 a avut loc ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc dintre ostașii principatelor și trupele otomane.

Pentru a omagia Pompierii care au luptat în Dealul Spirii, pe 13 septembrie 1901 a fost inaugurat Monumentul Pompierilor din București.

În amintirea luptei eroice a pompierilor din 13 septembrie 1848, această zi a fost instituită ca „Ziua Pompierilor din România” prin Hotărârea de Guvern 492/1997.

Sfântul Iosif de la Partoș (15 septembrie) a fost ales de Corpul Pompierilor Militari, ocrotitor al celor care luptă cu flăcările. Printr-o decizie din februarie 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ratifică decizia luată.

De Ziua Pompierilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj invită publicul în toate subunităţile sale, unde se va organiza „Ziua Porților Deschise”, între orele 09.00 – 15.00, cu expoziții ale tehnicii de intervenție în următoarele subunități:

• Detașamentului 2 Cluj-Napoca: Strada Johannes Guttenberg FN.
• Punctul de Lucru Florești: Strada Eroilor FN.
• Garda de intervenție Gilău: Strada Școlii FN.
• Detașamentul de Pompieri Turda: Calea Victoriei numărul 1.
• Detașamentul de Pompieri Huedin: Strada Vlădeasa numărul 35.
• Detașamentul de Pompieri Dej: Ștefan Ciceo Pop numărul 21.
Punct de informare preventivă în Iulius Mall Cluj-Napoca, între orele 13.00-15.00.


Foto: ISU Cluj

Ultimele articole

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

foto: doxologia.ro Între izvoarele de mâna întâi pentru înţelesul semnificaţiei sărbătorilor se înscriu, cu nebănuit de mare folos, acatistele şi icoanele care le sunt consacrate. Practic, acatistul descrie în versuri evenimentul sfânt din calendar, fie că este vorba...

Centenarul Protopopiatului Ortodox Român Huedin (1 septembrie 2022)

Centenarul Protopopiatului Ortodox Român Huedin (1 septembrie 2022)

Înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului în anul 1921 a adus cu sine necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale a eparhiei prin descentralizare și fondarea unor protopopiate, parohii și filii noi care să corespundă realităților...

Vocația martirică a părintelui Florea Mureșanu

Vocația martirică a părintelui Florea Mureșanu

Părintele Florea Mureșanu și-a descoperit vocația mărturisitoare prin actele de curaj, prin caracterul său neîntinat de compromisuri, prin gestul total al morții martirice în închisoarea Aiudului în uitare și abandonare. Vocația mărturisitoare s-a probat prin actele...

Preasfințitul Părinte Iustin împlineşte 61 de ani

Preasfințitul Părinte Iustin împlineşte 61 de ani

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împlinește joi, 23 iunie, frumoasa vârstă de 61 de ani. Profil biografic Episcopul Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi...