13 septembrie: Ziua Pompierilor din România

de | sept. 13, 2022

Ziua de 13 septembrie amintește de lupta din Dealul Spirii de la București. În anul 1848, odată cu izbucnirea Revoluției Franceze, trupele otomane doreau încetarea ei pe teritoriul Principatelor Române.

Revoluția Franceză, izbucnită în 1848, a cuprins și celelalte țări din Europa. În ziua de 12 septembrie, Locotenența Domnească a dat ordin căpitanului Radu Golescu să mobilizeze Regimentul 2 Infanterie la Dealul Spirii pentru a întâmpina o coloană otomană formată din aproximativ 6000 de soldați.

Din cauza iminenței conflictului cu otomanii, ostașii Companiei de Pompieri, în frunte cu căpitanul Pavel Zăgănescu au dorit să se alăture și ei regimentului.

În ziua respectivă avusese loc înmânarea drapelelor Regimentului 2 Infanterie, ceea ce a ridicat moralul și crescut dorința de a învinge a ostașilor bucureșteni.

Proporțiile erau inegale deoarece trupele otomane erau de douăzeci de ori mai numeroase decât cele din București. Cu toate acestea ostașii bucureșteni au luptat cu vitejie, deși au pierdut aproape jumătate din camarazi.

În 13 septembrie 1848 a avut loc ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc dintre ostașii principatelor și trupele otomane.

Pentru a omagia Pompierii care au luptat în Dealul Spirii, pe 13 septembrie 1901 a fost inaugurat Monumentul Pompierilor din București.

În amintirea luptei eroice a pompierilor din 13 septembrie 1848, această zi a fost instituită ca „Ziua Pompierilor din România” prin Hotărârea de Guvern 492/1997.

Sfântul Iosif de la Partoș (15 septembrie) a fost ales de Corpul Pompierilor Militari, ocrotitor al celor care luptă cu flăcările. Printr-o decizie din februarie 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ratifică decizia luată.

De Ziua Pompierilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj invită publicul în toate subunităţile sale, unde se va organiza „Ziua Porților Deschise”, între orele 09.00 – 15.00, cu expoziții ale tehnicii de intervenție în următoarele subunități:

• Detașamentului 2 Cluj-Napoca: Strada Johannes Guttenberg FN.
• Punctul de Lucru Florești: Strada Eroilor FN.
• Garda de intervenție Gilău: Strada Școlii FN.
• Detașamentul de Pompieri Turda: Calea Victoriei numărul 1.
• Detașamentul de Pompieri Huedin: Strada Vlădeasa numărul 35.
• Detașamentul de Pompieri Dej: Ștefan Ciceo Pop numărul 21.
Punct de informare preventivă în Iulius Mall Cluj-Napoca, între orele 13.00-15.00.


Foto: ISU Cluj

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

Pe 30 martie 1989, Nicolae Steinhardt, monahul de la Mănăstirea Rohia, trecea la viața veșnică. Convertit la ortodoxie și botezat în detenție la Jilava, a fost o personalitate emblematică a spiritualității și culturii creștin-ortodoxe românești din perioada comunistă....