13 septembrie: Ziua Pompierilor din România

de | sept. 13, 2022

Ziua de 13 septembrie amintește de lupta din Dealul Spirii de la București. În anul 1848, odată cu izbucnirea Revoluției Franceze, trupele otomane doreau încetarea ei pe teritoriul Principatelor Române.

Revoluția Franceză, izbucnită în 1848, a cuprins și celelalte țări din Europa. În ziua de 12 septembrie, Locotenența Domnească a dat ordin căpitanului Radu Golescu să mobilizeze Regimentul 2 Infanterie la Dealul Spirii pentru a întâmpina o coloană otomană formată din aproximativ 6000 de soldați.

Din cauza iminenței conflictului cu otomanii, ostașii Companiei de Pompieri, în frunte cu căpitanul Pavel Zăgănescu au dorit să se alăture și ei regimentului.

În ziua respectivă avusese loc înmânarea drapelelor Regimentului 2 Infanterie, ceea ce a ridicat moralul și crescut dorința de a învinge a ostașilor bucureșteni.

Proporțiile erau inegale deoarece trupele otomane erau de douăzeci de ori mai numeroase decât cele din București. Cu toate acestea ostașii bucureșteni au luptat cu vitejie, deși au pierdut aproape jumătate din camarazi.

În 13 septembrie 1848 a avut loc ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc dintre ostașii principatelor și trupele otomane.

Pentru a omagia Pompierii care au luptat în Dealul Spirii, pe 13 septembrie 1901 a fost inaugurat Monumentul Pompierilor din București.

În amintirea luptei eroice a pompierilor din 13 septembrie 1848, această zi a fost instituită ca „Ziua Pompierilor din România” prin Hotărârea de Guvern 492/1997.

Sfântul Iosif de la Partoș (15 septembrie) a fost ales de Corpul Pompierilor Militari, ocrotitor al celor care luptă cu flăcările. Printr-o decizie din februarie 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ratifică decizia luată.

De Ziua Pompierilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj invită publicul în toate subunităţile sale, unde se va organiza „Ziua Porților Deschise”, între orele 09.00 – 15.00, cu expoziții ale tehnicii de intervenție în următoarele subunități:

• Detașamentului 2 Cluj-Napoca: Strada Johannes Guttenberg FN.
• Punctul de Lucru Florești: Strada Eroilor FN.
• Garda de intervenție Gilău: Strada Școlii FN.
• Detașamentul de Pompieri Turda: Calea Victoriei numărul 1.
• Detașamentul de Pompieri Huedin: Strada Vlădeasa numărul 35.
• Detașamentul de Pompieri Dej: Ștefan Ciceo Pop numărul 21.
Punct de informare preventivă în Iulius Mall Cluj-Napoca, între orele 13.00-15.00.


Foto: ISU Cluj

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

Acum 123 de ani, în data de 22 februarie, s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei românești în vremuri grele....

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

Ziua Națională Constantin Brâncuși este serbată anual în data de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor român. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea artistului. Ziua națională dedicată sculptorului român este reglementată de Legea nr. 305/2015....

15 februarie: Ziua națională a lecturii

15 februarie: Ziua națională a lecturii

În 2021 s-a stabilit ca anual, pe 15 februarie, să fie serbată Ziua națională a lecturii. Școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.  La 14 iunie 2021, Senatul României a adoptat în unanimitate o...

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Începând din 2002, Ziua internațională a copilului bolnav de cancer este sărbătorită anual în data de 15 februarie. Ziua a fost stabilită la inițiativa organizației Childhood Cancer International (CCI) și are ca scop susținerea copiilor și adolescenților diagnosticați...