14 mai: Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

de | mai 14, 2024

Ziua națională de cinstire a martirilor din închisorile comuniste este celebrată anual în data de 14 mai.

Ziua a fost instituită în memoria miilor de tineri, intelectuali, teologi și cetățeni din diferite clase sociale care s-au opus regimului comunist și arestați în noaptea dinspre 14 spre 15 mai 1948.

Mulți dintre cei arestați nu s-au mai întors niciodată acasă, trecând la Domnul ca urmare a umilințelor la care sistemului penitenciar comunist îi supunea.

Printre personalitățile importante ale Ortodoxiei care au suferit se numără: părintele Nicolae Steinhardt, părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Arsenie Boca, părintele Ioan Iovan, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Arsenie Papacioc, părintele Sofian Boghiu, părintele Gheorghe-Calciu Dumitreasa, părintele Iustin Pârvu și mulți alții.

Dintre aceștia, pr. Dumitru Stăniloae și pr. Sofian Boghiu se află pe lista celor 15 cuvioși și mărturisitori care urmează a fi canonizați cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române.

Închisorile în care majoritatea deținuților politici și-au executat condamnările sau în care și-au pierdut viața sunt cele de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava sau Văcăreşti.

Propunerea legislativă de instituire a zilei a fost depusă de Parlament la 16 martie 2016 și a fost adoptată de Senat la 1 noiembrie 2016. Ulterior, Camera Deputaților, for decizional în acest caz, a adoptat procesul legislativ în data de16 mai a aceluiași an.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste în data de 14 mai, la 30 mai 2017. Legea 127/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 31 mai 2017.

Foto credit: Facebook / Memorialul Aiud

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă...

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

În data de 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu.   Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile, ca mărturie a importanței pe care „poetul nepereche” a avut-o pentru cultura românească. Mihai Eminescu s-a...

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial. În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită...