14 septembrie – (†) Înălțarea Sfintei Cruci; Sf. Nou Mc. Macarie, ucenicul patr. Nifon

Sfinții zilei

În fiecare an, la 14 septembrie, Biserica Ortodoxa prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci făcută de către Episcopul Macarie al Ierusalimului în anul 335 în biserica construită în cinstea acesteia în Ierusalim. În antichitate, crucea era considerată un instrument de tortură pentru făcătorii de rele, care erau condamnați la moarte. Prin răstignirea pe cruce a Domnului nostru Iisus Hristos, ea a devenit simbolul creștinismului pentru că prin ea Hristos a răscumpărat neamul omenesc. Astfel, prin cruce s-a omorat moartea, s-a dezlegat păcatul strămoșesc, ni s-a dăruit Învierea și am redevenit fii și moștenitori ai lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, amintește de două evenimente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci: în primul rând, aflarea Crucii, pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos, de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, și înălțarea ei solemnă în văzul poporului de către Episcopul Macarie al Ierusalimului, iar în al doilea rând, aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, la anul 629, în timpul domniei împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălțat-o în văzul credincioșilor la 14 septembrie 630.

Părți din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos se află în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, la Roma și Constantinopol.

Sfinții zilei
Sfinții zilei
14 septembrie - (†) Înălțarea Sfintei Cruci; Sf. Nou Mc. Macarie, ucenicul patr. Nifon
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Sfinții zilei
16 aprilie – Sfintele Mucenițe Fecioare: Agapia, Irina și Hionia

16 aprilie – Sfintele Mucenițe Fecioare: Agapia, Irina și Hionia

În anul 304 trei surori din Tesalonic, Grecia, anume: Agapia, Hionia și Irina au fost întemnițate pentru că s-au găsit la ele mai multe cărți de rugăciune și epistole. Mai erau învinuite că împreună cu alte trei creștine, Casia, Filipa și Eutihia și un bărbat anume...

15 aprilie – Sf. Ap. Aristarh, Pud şi Trofim; Sf. Mc. Crescent

15 aprilie – Sf. Ap. Aristarh, Pud şi Trofim; Sf. Mc. Crescent

Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim – Sfântul Aristarh (amintit în Faptele Apostolilor 19, 29) a fost episcop în Apamia Siriei. Sfântul Pud (amintit în Epistola a II-a către Timotei 4, 21) a fost senator în Roma. Casa lui a fost folosită ca locaș bisericesc....