16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. „Colindatul de ceată bărbătească”, inclus din 2014

de | nov. 16, 2023

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, sărbătorită anual pe 16 noiembrie, a fost instituită în anul 2013 și are ca scop promovarea elementelor naţionale de patrimoniu mondial, pentru o mai bună cunoaştere a acestora, precum şi a locului pe care îl ocupă cultura română în totalitatea valorilor culturale internaţionale.

Este evidenţiată, cu acest prilej, importanţa protejării şi conservării acestora, oferindu-se şi un plus de imagine la nivel internaţional.

În judeţul Cluj, în zona de munte, se păstrează cu sfințenie „colindatul de ceată bărbătească”, inclus în anul 2014 în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Este singurul obicei românesc din perioada Sărbătorilor de iarnă înscris pe lista UNESCO.

Colindul Junilor sau colindul de ceată bărbătească este o tradiție păstrată cu sfințenie în zona de munte a județului Cluj. Conducătorul cetei, numit taroste sau grăitor, este ales după mai multe criterii, printre care experiența și abilitățile de conducător. Acesta are rolul de a veghea la buna comportare a tinerilor din ceată pe toată perioada sărbătorilor, de a organiza repetiţiile pentru colinde, să vorbească în numele cetei, să „grăiască” sau să „alduiască” colacul și să organizeze jocul, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Țara noastră are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO opt elemente: biserici cu pictură murală din nordul Moldovei, Mănăstirea Hurezi, sate cu biserici fortificate din Transilvania, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, centrul istoric Sighişoara, ansamblul bisericilor de lemn din Maramureş, situl natural Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi pădurile de fag antice şi primitive din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei.

De asemenea, România este prezentă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu elementele: Ritualul Călușului, Doina, Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, Colindatul de ceată bărbătească, Jocul fecioresc, Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei în România și Republica Moldova și Mărțișorul – Practici tradiționale asociate zilei de 1 Martie (dosar multinațional), tradiția creșterii cailor de rasă lipițană din România și arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România.

Foto: Junii de la Mărișel /Arhiva CJCPCT Cluj

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial. În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită...

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

Înaltpreasfinția Sa, JUSTINIAN CHIRA, vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului şi Sătmarului, a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949)....