16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. „Colindatul de ceată bărbătească”, inclus din 2014

de | nov. 16, 2020 | Cultură

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, sărbătorită anual pe 16 noiembrie, a fost instituită în anul 2013 și are ca scop promovarea elementelor naţionale de patrimoniu mondial, pentru o mai bună cunoaştere a acestora, precum şi a locului pe care îl ocupă cultura română în totalitatea valorilor culturale internaţionale.

Este evidenţiată, cu acest prilej, importanţa protejării şi conservării acestora, oferindu-se şi un plus de imagine la nivel internaţional.

În judeţul Cluj, în zona de munte, se păstrează cu sfințenie „colindatul de ceată bărbătească”, inclus în anul 2014 în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Este singurul obicei românesc din perioada Sărbătorilor de iarnă înscris pe lista UNESCO.

Colindul Junilor sau colindul de ceată bărbătească este o tradiție păstrată cu sfințenie în zona de munte a județului Cluj. Conducătorul cetei, numit taroste sau grăitor, este ales după mai multe criterii, printre care experiența și abilitățile de conducător. Acesta are rolul de a veghea la buna comportare a tinerilor din ceată pe toată perioada sărbătorilor, de a organiza repetiţiile pentru colinde, să vorbească în numele cetei, să „grăiască” sau să „alduiască” colacul și să organizeze jocul, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Țara noastră are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO opt elemente: biserici cu pictură murală din nordul Moldovei, Mănăstirea Hurezi, sate cu biserici fortificate din Transilvania, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, centrul istoric Sighişoara, ansamblul bisericilor de lemn din Maramureş, situl natural Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi pădurile de fag antice şi primitive din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei.

De asemenea, România are înscrise şi şapte elemente pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, respectiv: ritualul căluşului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată – dosar comun cu Republica Moldova, jocul fecioresc din Transilvania, meşteşugul ţeserii covoarelor de perete din România şi Republica Moldova, şi practicile culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul) – dosar comun cu Bulgaria, Macedonia de Nord, Republica Moldova.

Foto: Junii de la Măguri-Răcătău, jud. Cluj/arhiva CJCPCT Cluj

Ultimele articole

Binecuvântare arhierească în Parohia Chiuza

Binecuvântare arhierească în Parohia Chiuza

La sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, sâmbătă, 21 noiembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia...

Mai multe din Cultură
Vechi biserici de lemn „călătoare” din județul Cluj

Vechi biserici de lemn „călătoare” din județul Cluj

Fascinanta poveste a unor biserici de lemn, monument istoric, care au călătorit cu multe popasuri până în locul unde se găsesc în prezent, stârnește interes celor pasionați de aceste valori de patrimoniu.   Fenomenul mutării unor biserici de lemn vechi dintr-un...

Biserica lui Horea din Parcul Etnografic va putea fi vizitată virtual

Biserica lui Horea din Parcul Etnografic va putea fi vizitată virtual

Biserica lui Horea, situată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca va putea fi vizitată prin intermediul realității virtuale. Este vorba despre o scanare și transpunere în spațiul virtual 3D a acestui lăcaș de cult. Digitalizarea monumentului...