16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. „Colindatul de ceată bărbătească”, inclus din 2014

de | nov. 16, 2020 | Cultură

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, sărbătorită anual pe 16 noiembrie, a fost instituită în anul 2013 și are ca scop promovarea elementelor naţionale de patrimoniu mondial, pentru o mai bună cunoaştere a acestora, precum şi a locului pe care îl ocupă cultura română în totalitatea valorilor culturale internaţionale.

Este evidenţiată, cu acest prilej, importanţa protejării şi conservării acestora, oferindu-se şi un plus de imagine la nivel internaţional.

În judeţul Cluj, în zona de munte, se păstrează cu sfințenie „colindatul de ceată bărbătească”, inclus în anul 2014 în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Este singurul obicei românesc din perioada Sărbătorilor de iarnă înscris pe lista UNESCO.

Colindul Junilor sau colindul de ceată bărbătească este o tradiție păstrată cu sfințenie în zona de munte a județului Cluj. Conducătorul cetei, numit taroste sau grăitor, este ales după mai multe criterii, printre care experiența și abilitățile de conducător. Acesta are rolul de a veghea la buna comportare a tinerilor din ceată pe toată perioada sărbătorilor, de a organiza repetiţiile pentru colinde, să vorbească în numele cetei, să „grăiască” sau să „alduiască” colacul și să organizeze jocul, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Țara noastră are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO opt elemente: biserici cu pictură murală din nordul Moldovei, Mănăstirea Hurezi, sate cu biserici fortificate din Transilvania, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, centrul istoric Sighişoara, ansamblul bisericilor de lemn din Maramureş, situl natural Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi pădurile de fag antice şi primitive din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei.

De asemenea, România are înscrise şi şapte elemente pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, respectiv: ritualul căluşului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată – dosar comun cu Republica Moldova, jocul fecioresc din Transilvania, meşteşugul ţeserii covoarelor de perete din România şi Republica Moldova, şi practicile culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul) – dosar comun cu Bulgaria, Macedonia de Nord, Republica Moldova.

Foto: Junii de la Măguri-Răcătău, jud. Cluj/arhiva CJCPCT Cluj

Ultimele articole

NICOLAE STEINHARDT (29 iulie 1912 – 30 martie 1989)

NICOLAE STEINHARDT (29 iulie 1912 – 30 martie 1989)

La data de 29 iulie 1912, într-o mică comună din vecinătatea Bucureștiului, vede lumina zilei Nicu-Aurelian Steinhardt, viitorul scriitor, critic literar și duhovnic de excepție. Mediul familial în care acesta a crescut a fost unul propice unei frumoase dezvoltări,...

Mai multe din Cultură
„Celula Creativă: Reeducarea continuă”, la Memorialul Gherla

„Celula Creativă: Reeducarea continuă”, la Memorialul Gherla

Un spectacol despre „evadări” memorabile din Gulag, despre libertatea din temniță, jertfă și creativitate în zeghe, într-o formulă dedicată pomenirii oamenilor-model și a experiențelor-școală, debutează duminică, 25 iulie 2021,  la Memorialul Gherla. Este vorba despre...

Eveniment cultural deosebit la Memorialul Gherla

Eveniment cultural deosebit la Memorialul Gherla

Un sfârșit de săptămână cu un concert, un atelier de desen, un curs de educație alternativă, literar-muzicală, pentru prietenii de toate vârstele ai Memorialului Gherla! „Artiști căzuți din lună", după cum sunt prezentați de organizatori, Aneli Munteanu, Călin Torsan...