162 de ani de la Unirea Principatelor Române | Ceremonie religioasă și militară la Cluj-Napoca

de | ian. 24, 2021

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat duminică, 24 ianuarie 2021, la ceremonia religioasă și militară organizată la Cluj-Napoca cu prilejul aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

De la ora 12:30, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit o slujbă de Te Deum în fața Monumentului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, vizavi de Palatul Administrativ din municipiul Cluj-Napoca.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a îndemnat pe cei prezenți să păstreze unitatea în credință și în lucrare, după cum ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel: „străduiți-vă să păstrați unitatea Duhului în legătura păcii” (Efeseni 4, 3).

„Alexandru Ioan Cuza, de acolo de sus din Ceruri, şi cei mulţi care s-au luptat apoi pentru Marea Unire de la 1 decembrie 1918 au fost însufleţiţi de acest cuvânt al Sfântului Apostol Pavel: păstraţi unitatea Duhului în legătura păcii”.

„Cred că de acolo, din eternitate, ei insistă ca şi noi să păstrăm unitatea în credinţă, unitatea în lucrare, unitatea în naţiune şi atunci, dacă vom fi uniţi, vom fi puternici şi vom realiza lucruri multe”, a mai spus Înaltpreasfinţia Sa.

Ceremonia publică, organizată de Instituția Prefectului – Județul Cluj, alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina”, cu respectarea strictă a măsurilor igienico-sanitare, a cuprins următoarele momente: prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române și depunerea de coroane și jerbe de flori.

La eveniment a fost prezent un detașament de onoare, compus din efective ale militarilor clujeni,  în frunte cu fanfara militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

De asemenea, au fost prezente autoritățile militare, locale, județene și centrale, printre care: prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, alături de oameni de cultură și numeroși clujeni, mulţi îmbrăcați în costume populare.

Scurt istoric

Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 sau „Unirea Mică” este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

După ce, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, de către Adunarea Electivă a Moldovei, la 24 ianuarie, este ales şi domn al Ţării Româneşti, de către Adunarea Electivă a Ţării Româneşti.

Ţelul comun a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Țara Mamă, România.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...