172 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, sărbătoriți la Cluj-Napoca

de | apr. 1, 2022 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat vineri, 1 aprilie 2022, la manifestările dedicate aniversării a 172 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Evenimentul s-a desfășurat la reședința Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Ciceo-Pop” din Cluj-Napoca, în prezența oficialităților locale și centrale, precum și a membrilor Jandarmeriei din județul Cluj.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum și le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, în care a subliniat importanța păcii și a siguranței trupești.

De asemenea, în cadrul evenimentului aniversar, au luat cuvântul: Comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca, col. Sebastian-Florin Cliţan, prefectul județului Cluj, Alina Munteanu, și viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

La finalul alocuțiunilor a avut loc Festivitatea de înaintare în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim, a unor cadre militare din cadrul I.J.J Cluj.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, compusă din efective ale jandarmilor clujeni.

Scurt istoric

Ziua Jandarmeriei Române ne amintește de data la care, în anul 1850, la 3 aprilie, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, informează site-ul oficial al Jandarmeriei Române.

Jandarmeria Română, instituţie cu responsabilitate în menţinerea şi restabilirea ordinii publice şi a siguranţei naţionale, îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, serbaţi în fiecare an în data de 8 noiembrie.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Arhid. Dan Văscu

 

Ultimele articole

Hristos a trimis pe Duhul cel Sfânt peste apostoli

Hristos a trimis pe Duhul cel Sfânt peste apostoli

Penticostarul, Ediția a-V-a, București, 1936, p.304:4 "După scularea Ta cea din mormânt, Hristoase, și după înălțimea cerului, ai trimis, Îndurate, văzătorilor de Dumnezeu slava Ta, Duhul cel drept înnoindu-L în ucenici. Pentru aceasta ca o alăută muzicească tuturor...

Comunicat de presă | Tradiționala Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Comunicat de presă | Tradiționala Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 4 iunie 2023, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Gherla

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Gherla

În perioada 25 aprilie – 30 mai 2023, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au avut loc conferințele...