172 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, sărbătoriți la Cluj-Napoca

de | apr. 1, 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat vineri, 1 aprilie 2022, la manifestările dedicate aniversării a 172 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Evenimentul s-a desfășurat la reședința Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Ciceo-Pop” din Cluj-Napoca, în prezența oficialităților locale și centrale, precum și a membrilor Jandarmeriei din județul Cluj.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum și le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, în care a subliniat importanța păcii și a siguranței trupești.

De asemenea, în cadrul evenimentului aniversar, au luat cuvântul: Comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca, col. Sebastian-Florin Cliţan, prefectul județului Cluj, Alina Munteanu, și viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

La finalul alocuțiunilor a avut loc Festivitatea de înaintare în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim, a unor cadre militare din cadrul I.J.J Cluj.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, compusă din efective ale jandarmilor clujeni.

Scurt istoric

Ziua Jandarmeriei Române ne amintește de data la care, în anul 1850, la 3 aprilie, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, informează site-ul oficial al Jandarmeriei Române.

Jandarmeria Română, instituţie cu responsabilitate în menţinerea şi restabilirea ordinii publice şi a siguranţei naţionale, îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, serbaţi în fiecare an în data de 8 noiembrie.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Arhid. Dan Văscu

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...