173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, marcați la Cluj-Napoca

de | apr. 3, 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat luni, 3 aprilie 2023, la manifestările dedicate aniversării a 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Evenimentul a cuprins un ceremonial militar-religios și s-a desfășurat în curtea Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, în prezența oficialităților militare și civile, precum și a reprezentanților din structurile subordonate Ministerului Afacerilor Interne și Jandarmeriei Române.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum și le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc în cadrul căruia a subliniat importanța păcii și a siguranței trupești.

Un moment aparte a fost lansarea simbolică a cărții domnului colonel (r) Grigore-Gheorghe Burcuș, intitulată ,,Întotdeauna este o șansă”. Autorul a făcut o scurtă prezentare a volumului, după care i-a înmânat domnului inspector șef al IJJ Cluj, colonel Cristian Maxim, un exemplar al cărții, precum și o plachetă omagială.

„Fostul nostru coleg a dorit să facă acest gest, ca simbol al recunoștinței domniei sale față de solidaritatea demonstrată de colegii jandarmi în urmă cu mulți ani, într-un moment de mare încercare, când a fost diagnosticat cu o boală gravă”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj (IJJ Cluj).

Tot în cadrul evenimentului aniversar a avut loc și festivitatea de înaintare în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim, a 3 ofițeri și a 13 subofițeri din cadrul IJJ Cluj.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, compusă din efective ale jandarmilor clujeni.

Scurt istoric

Ziua Jandarmeriei Române ne amintește de data la care, în anul 1850, la 3 aprilie, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, conform site-ul oficial al Jandarmeriei Române.

Jandarmeria Română, instituţie cu responsabilitate în menţinerea şi restabilirea ordinii publice şi a siguranţei naţionale, îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, serbaţi în fiecare an la data de 8 noiembrie.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit:  Jandarmeria Cluj / Facebook

Vezi și Interviul Săptămânii: 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române | Col. Clițan Sebastian-Florin

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...