18 mai: Ziua internațională a muzeelor | Vizitează virtual Muzeul Mitropoliei Clujului

de | mai 18, 2020

În 1977 Consiliul Internaţional al Muzeelor a stabilit data de 18 mai ca Zi internaţională a muzeelor, având ca obiectiv promovarea şi conștientizarea rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii.  Această zi reprezintă și un prilej menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, specialiştii acestora şi public.

Anul acesta ar fi fost al optulea în care Muzeul Mitropoliei Clujului ar fi participat ca partener la evenimentele prilejuite de Ziua internațională a muzeelor. Datorită restricțiilor impuse de autorități în vederea diminuării răspândirii noului coronavirus, manifesările au fost reprogramate pentru la toamnă.

Muzeul Mitropoliei Clujului, unicul muzeu de artă religioasă din această parte a Transilvaniei

Începuturile datează din 1924, din timpul episcopului Nicolae Ivan, dar abia în 1938 Muzeul Eparhial se deschide pentru public în câteva săli de la etajul doi al reşedinţei episcopale. Colecţiile cuprindeau obiecte de cult, icoane, tipărituri şi manuscrise, documente privind istoria bisericii. O reorganizare, după criterii moderne a muzeului, a avut loc în 1975, când muzeul a fost redeschis pentru public la etajul II al reşedinţei Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului. Patrimoniul muzeului a fost îmbogăţit cu numeroase icoane, vechi tipărituri, documente şi obiecte de cult, în prezent fiind una din cele mai importante colecţii de artă veche românească din ţară.

„Începuturile acestui muzeu au fost puse încă din anul 1924, de vrednicul de pomenire episcop Nicolae Ivan, în momentul în care s-a reactivat această importantă eparhie. El a considerat că este de datoria lui să refacă și istoria acestei părți de țară în care au trăit români dintotdeauna și în care au existat primele structuri episcopale certe și chiar prima mitropolie atestată pe teritoriul Transilvaniei, cea de la Feleac. El a considerat că este necesar acest proiect prin care să restituie lumii nu doar episcopiile ștefaniene care au existat la Feleac și Vad, ci și această istorie sub forma muzeului pe care noi astăzi îl putem oferi publicului. În 1938 muzeul a fost efectiv deschis pentru public, în reședința episcopală. Este unicul muzeu cu acest profil din această parte a Transilvaniei, cu atât mai mult din Cluj, de artă veche românească.”, a spus pr. Bogdan Ivanov, Consilierul Cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Inițiațiva de reorganizare a muzeului de artă religioasă, la demisolul Catedralei Miropolitane, într-o formulă modernă, științifică, de tezaurizare a unor valori artistice și istorice sau documentare se datorează vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania. Demersurile au fost continuate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care s-a angajat cu fermitate și dăruire în acest proiect, sporind și împlinind moștenirea iluștrilor săi înaintași.

Sărbătoarea celor 90 de ani de la reînființarea Eparhiei Ortodoxe a Clujului a constituit un bun prilej pentru inaugurarea noului spațiu muzeal. Astfel, în data de 6 decembrie 2011, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, după Liturghia solemnă din Catedrala Mitropolitană, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a binecuvântat lucrările efectuate.

Comoara de artă de sub Catedrală și memoria ierarhilor clujeni

Patrimoniul Muzeului Mitropoliei Clujului cuprinde icoane pictate pe lemn și sticlă, obiecte de cult, manuscrise liturgice și tipărituri din secolele XV-XIX, ce provin din diferite centre tipografice românești, demonstrând o continuă circulație a cărții de o parte și de alta a Carpaților. Acest fenomen a contribuit hotărâtor la unitatea limbii în întreg spațiul locuit de români.

„Este important de văzut felul în care Țările Române au comunicat și prin intermediul artei bisericești. Muzeul găzduiește icoane vechi provenite din tot spațiul transilvănean, din biserici, ceea ce arată într-un fel că românii simțeau că fac parte din aceeași mare familie și că Munții Carpați nu sunt o graniță peste care să nu poți trece. Sunt icoane foarte frumoase, foarte valoroase, de secol XVI, pictate în special de pictori din sudul Transilvaniei sau din Moldova. De asemenea, există o foarte importantă colecție de icoane pe sticlă, specifică spiritualității noastre trasilvănene. Acestea provin din toate centrele importante de pictură, de la Nicula în special, și de la Iernuțeni.

Există și un spațiu dedicat memoriei ierarhilor care au păstorit la Cluj: ctitorul și fondatorul eparhiei noastre, Episcopul Nicolae Ivan, care a pus și bazele acestui muzeu; Episcopul Nicoale Colan, devenit mai apoi mitropolit al Ardealului, care și el a scris o pagină de istorie plină de lumină și demnitate în vremuri de mare restriște; Episcopului Teofil Herineanu, un om de mare delicatețe sufletească și blândețe care, deși a trăit într-o epocă potrivnică în care nu a putut să-și dea măsura tuturor calităților lui de om al cuvântului, de om al rugăciunii și al zidirilor, a rămas totuși în conștiința Bisericii ca un mare rugător și un mare filantrop; un colț dedicat Mitropolitului Bartolomeu, ctitorul muzeului din zilele noastre, cel care a pus bazele acestei noi concepții spectaculoase, și care a marcat ireversibil viața spirituală, culturală și teologică a orașului nostru și, de ce nu, a acestei părți din Transilvania.”, a mai spus consilierul cultural al eparhiei.

Muzeul Mitropoliei Clujului, un spațiu viu pe harta evenimentelor culturale din oraș

În contextul actual al epidemiei, deschiderea pentru vizitare a muzeului se va face treptat, în funcție de recomandările autorităților, cel mai probabil după 1 iunie.

„Încercăm să menținem acest spațiu viu prin evenimentele pe care în mod constant le găzduim și să trezim interesul publicului de toate vârstele pentru a descoperi acele frumuseți pe care muzeul nostru le găzduiește. Este suficient să amintesc Atelierul Biblic pe care pr. prof. Stelian Tofană îl organizează acolo și toate celelalte evenimente cunoscute sub titlul generic de „Serile Culturale”. Evident, toate aceste lucruri nu vor putea fi reluate, însă muzeul va putea fi deschis publicului probabil de la 1 iunie. Va putea fi vizitată din nou necropola unde își dorm somnul de veci trei dintre ierarhii care au păstorit la Cluj, un spațiu de reculegere pentru foarte mulți credincioși.

Încercăm să-l ținem mereu în atenția publicului dornic de frumos, de liniște, de simplitate și, de ce nu, de noblețe sufletească, pentru că toate aceste lucruri se regăsesc în tot tezaurul și în tot conceptul pe care acest muzeul îl oferă publicului vizitator.”, a declarat preotul Bogdan Ivanov.

Prin urmare, muzeul, comoara de artă şi istorie românească de sub catedrală, merită a fi văzut şi admirat de clujeni, de cei ce studiază la Cluj, de călătorii români şi străini.

Muzeul poate fi vizitat virtual AICI

18 mai: Ziua internațională a muzeelor | Vizitează virtual Muzeul Mitropoliei Clujului

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
„Vorbirea de aproape” cu Pr. Octavian Blaga la Memoriaul Gherla

„Vorbirea de aproape” cu Pr. Octavian Blaga la Memoriaul Gherla

„Nu am om”, spune, lipsit de ajutorul semenilor, slăbănogul de la scăldătoarea Vitezdei. Împovărat nu doar de neputința trupească, ci și de apăsarea singurătății printre oameni, de orbirea și neștiința că „unul altuia suntem mădulare”, e alinat cu mângâierea minunată...

„Punguța cu doi bani” la Filarmonica de Stat „Transilvania”

„Punguța cu doi bani” la Filarmonica de Stat „Transilvania”

Sărbătoarea copilăriei începe la Filarmonica clujeană marți, 28 mai 2024 (Colegiul Academic) o dată cu spectacolul Punguța cu doi bani în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” sub bagheta dirijoarei-moderatoarei Dalma Toadere. Bilete disponibile...