19 martie – Sf. Mc. Hrisant și Daria, Claudiu şi Ilaria. Sf. Mc. Marian diaconul, Duminica a III-a din Post (a Sf. Cruci)

Sfântul Mucenic Hrisant şi Sfânta Muceniţă Daria

Hrisant a fost fiul nobilului Polemie. Tatăl său l-a dus la Roma pentru a studia învăţăturile păgâne în timpul împăratului Numerian (283-284). Însă Hristant a îmbrăţişat învăţătura creştină şi propovăduia pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Citind Sfânta Scriptură, Hrisant s-a luminat şi părăsind învăţătura păgână, a fost botezat de Cristofor, un preot creştin care i-a explicat şi tainele credinţei creştine. Tatăl său a încercat în multe feluri să îşi convingă fiul să renunţe la credinţa creştină. A încercat să îl căsătorească cu o tânără fecioară pe nume Daria, una dintre cele mai înţelepte slujitoare ale zeiţei Atena.

Toate încercările au fost în zadar, căci Daria a trecut şi ea la creştinism.

După un an, Polemie a murit, lăsând toată averea fiului său. Hrisant şi Daria au zidit în Roma două case mari, două mănăstiri, una pentru bărbaţi, a lui Hrisant şi a alta pentru femei, a Dariei. În cele din urmă, Hrisant şi Daria au fost prinşi de prefectul Celerin. Hrisant a fost dus în faţa judecătorului Claudiu şi supus la nenumărate chinuri.

Rămânând nevătămat, Claudiu a căzut în genunchi înaintea lui Hrisant şi s-a creştinat. În urma acestei întâmplări, împăratul Numerian a poruncit ca Hrisant şi Daria să fie scoşi în afara Romei şi închişi de vii într-o peşteră. Mulţi alţi creştini au fost prinşi atunci şi îngropaţi odată cu ei. Moaştele lor au fost găsite în timpul împăratului Constantin cel Mare.

Sfânta Muceniţă Ilaria și Mucenicul Marian diaconul

Biserica Ortodoxă pomeneşte în 19 martie pe Sfânta Muceniţă Ilaria, soţia judecătorului Claudiu, care trecând la creştinism a primit moarte martirică din porunca împăratului Numerian, și pe Sf. Mc. Marian diaconul.

Sfinții zilei
Sfinții zilei
19 martie - Sf. Mc. Hrisant și Daria, Claudiu şi Ilaria. Sf. Mc. Marian diaconul, Duminica a III-a din Post (a Sf. Cruci)
19 martie - Sf. Mc. Hrisant și Daria, Claudiu şi Ilaria. Sf. Mc. Marian diaconul, Duminica a III-a din Post (a Sf. Cruci)
/