Duminică, 12 noiembrie 2017, cu începere de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Certeze, Protopopiatul Oaş, paroh Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare a UTC Cluj-Napoca, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la atestarea documentară a actualei biserici a parohiale.
Sfânta Liturghie
Peste 1.500 de credincioşi au asistat duminică la Sfânta Liturghie Arhierească, pe care Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit-o în biserica parohială veche de două secole.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi coordonaţi Bogdan Matei.
Hirotoniri
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Horaţiu Şurani pe seama Parohiei Aliceni, Protopopiatul Oaş, şi întru ierodiacon monahul Sofronie, pe seama schitului Vinişorul din Borşa, Protopopiatul Vişeu, unul din cele cinci aşezăminte monahale din acest oraş, situat într-o zonă împădurită.
Cuvinte de învăţătură
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre pericopa evanghelică a samarineanului milostiv, despre binefacerile pe care Mântuitorul le-a făcut oamenilor, o parte din ele fiind consemnate în Sfintele Evanghelii.
„Multe lucruri putem învăţa din Sfintele Evanghelii, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Important este să reţinem din această pericopă evanghelică a samarineanului milostiv, citită astăzi, că Mântuitorul n-a căutat la faţa oamenilor şi binelui i-a spus bine oriunde l-a întâlnit sau oricine l-a găsit… Mântuitorul a apreciat aici omenia samarineanului. Om între oameni. Solidar cu ceilalţi. A făcut bine, când i-a dat Dumnezeu în faţa lui ocazia. Samarineanul milostiv a întâlnit omul la necaz, nu s-a gândit că el se grăbeşte, că întârzie, că poate i se întâmplă ceva şi lui, că o să vină să-l agaţe şi pe el tâlharii. Că îl aşteaptă familia sau soţia acasă. Nu s-a gândit la asta. A intervenit. Nu numai că a intervenit pe moment, pe termen scurt. Să-i lege rănile, ci l-a pus pe asinul său şi l-a dus la casa de oaspeţi. Asta înţelegând că Mântuitorul ne-a dus pe toţi în Biserica lui Dumnezeu, în Biserica pe care a întemeiat-o pentru oameni şi care este Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ şi corabia care ne duce pe toţi la Împărăţia lui Dumnezeu. Mântuitorul ne recomandă, nu ne porunceşte.”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin – „Cetăţean de Onoare al comunei Certeze”
Pentru promovarea valorilor culturale şi păstrarea credinţei strămoşeşti pe meleagurile Ţării Oaşului, Preasfinţitul Părinte Episcop a primit, prin hotărâre de Consiliu Local, titlul de „Cetăţean de onoare al comunei Certeze”. Titlul i-a fost înmânat de primarul Petru Ciocan, la finalul Sfintei Liturghii.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a mulţumit pentru acordarea acestui titlu, specificând că este unul din cele mai iubite titluri din cele pe care le-a primit până acum, pentru că este dintr-o comună deosebită.
Din partea Episcopiei, Preasfinţitul Părinte Episcop a înmânat preotului paroh Adrian Gheorghe Paul „Gramata Episcopală” în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească, social-filantropică şi culturală şi pentru contribuţia adusă în cadrul lucrărilor de desfăşurate, până în prezent, la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Certeze, Protopopiatul Oaş.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a acordat diplome de vrednicie în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru contribuţia adusă în cadrul lucrărilor desfăşurate, până în prezent, la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Certeze, Protopopiatul Oaş, primarului Petru Ciocan, Consiliului Parohial, primului epitrop Grigore Dorle, foştilor epitropi Petre Mihoc, Gheorghe Dorle, Vasile Sas, directorului şcolii prof. Delia Mureşan Pop, arhitectului Lenuţa Lazin, actualilor epitropi, paraclisierului şi cântăreţului bisericesc.
Preotul paroh Adrian Gheorghe Paul a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a hramului bisericii – „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, pictată de un iconar local, pe nume de botez Vasile, o plachetă, o diplomă aniversară şi un coş mare cu flori.
Preotul paroh Adrian Gheorghe Paul a marcat momentul bicentenar al atestării documentare a bisericii parohiale prin acordarea a peste 70 de plachete şi diplome aniversare principalelor oficialităţi şi binefăcătorilor bisericii.
Biserica din Certeze a fost construită în anul 1817 din piatră. Înainte a existat aici o biserică de lemn, care a fost vândută. Certeze este o localitate unică în România, cu case foarte mari, cu două sau trei etaje, unele construite dinainte de 1989. A-ţi face o casă în Certeze este o datorie de onoare, dar, dacă se poate, să nu fie mai mică decât a vecinului. Se spune că unele case au chiar lifturi. Este mai mult decât o delectare să treci pe şosea şi să admiri imensele vile situate de o parte şi de alta a şoselei. Acum, peste 1.500-2.000 de locuitori tineri au luat calea străinătăţii, unde muncesc în diferite meserii şi îşi ridică în sat câte o casă mare cu gândul întoarcerii definitive. Sunt oameni aspri, foarte buni meseriaşi şi cu mult spor la lucru. De aceea sunt căutaţi de străini.
Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”