2024 va fi Anul Avram Iancu

de | iul. 19, 2023

Anul 2024 marchează 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, erou național ce a avut un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

Senatul şi Camera Deputaţilor au votat un proiect de lege potrivit căruia anul 2024 se va numi „Anul Avram Iancu”. Legea a fost promulgată vineri de Preşedintele Klaus Iohannis, informează Radio Vacanţa.

Deputatul de Alba, Florin Roman, este inițiatorul acestui proiect legislativ.

„Născut în 1824, Avram Iancu, la doar 24 de ani a fost figura principală în ceea ce privește coagularea și cristalizarea doleanțelor românilor, precum și organizarea rezistenței acestora împotriva forțelor contrare intereselor populației românești din Ardeal”, se arată în Expunerea de Motive.

„Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu”.

„Instituţiile amintite pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocărilor bugetare aprobate”, stipulează actul normativ.

Avram Iancu a fost unul dintre marii revoluționari de la 1848 din zona Transilvaniei, care era stăpânită la acea vreme de Imperiul Habsburgic. Avocatul a luptat pentru drepturile românilor și a militat împotriva anexării Transilvaniei la Ungaria.

Avram Iancu este înmormântat la Țebea, unde anual au loc manifestări de comemorare.

Sursă foto: alba24.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate