26 iunie este Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri

de | iun. 26, 2024

Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri este marcată anual în data de 26 iunie.

Data a fost stabilită prin Rezoluția 42/112 din 7 decembrie 1987 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite cu scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare a pericolului major pe care îl reprezintă consumul și traficul ilicit de droguri.

Potrivit statisticilor oferite de Ministerul Sănătății pentru anul 2022, 83,4 milioane de adulți din Uniunea Europeană au consumat droguri ilicite cel puțin o dată pe parcursul vieții lor.

Tema din acest an a Zilei este intitulată „Dovezile sunt clare: investiți în prevenire”.

„Împreună, haideți să ne amplificăm eforturile pentru a combate problema globală a drogurilor, ghidați de principiile științei, compasiunii și solidarității. Prin acțiune colectivă și un angajament față de soluțiile bazate pe dovezi, putem crea o lume în care indivizii sunt împuterniciți să ducă o viață sănătoasă și împlinită”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Națiunilor Unite.

Totodată, Națiunile Unite atrag atenția asupra necesității ridicării gradului de conștientizare a pericolelor la care sunt expuși consumatorii, precum și la necesitatea susținerii investițiilor în vederea diminuării consumului de droguri și a responsabilizării comunităților și a tinerilor.

Potrivit Raportului Național privind Situația Drogurilor din 2022, realizat de Agenția Națională Antidrog, în România, aproximativ 10,7% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit pe parcursul vieții.

Același raport remarcă existența unei ponderi mai mari a consumului de droguri la populația tânără cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani.

26 iunie este Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri
Foto credit: Institutul Național pentru Sănătate Publică

Foto credit: freepik.com

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

24 iunie: Ziua Universală a iei

24 iunie: Ziua Universală a iei

Ziua Universală a Iei este serbată anual pe 24 iunie din anul 2013 când a fost celebrată pentru prima dată de comunitatea „La blouse Roumaine”. În iunie 2022, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea care prevedea instituirea zilei de 24 iunie ca Ziua...