275 de ghiozdane cu rechizite pentru copiii rromi de la Pata Rât, dăruite de Mitropolitul Andrei

de | sept. 3, 2019

Luni, 2 septembrie 2019, înainte cu o săptămână de începerea noului an școlar, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității de rromi de la Pata Rât, Cluj-Napoca. Cu acest prilej, Ierarhul a dăruit copiilor de etnie rromă 275 de ghiozdane cu rechizite, dulciuri și cărți de rugăciune.

De asemenea, Părintele Mitropolit Andrei s-a rugat împreună cu cei prezenți și a rostit un cuvânt de învățătură, urându-le succes în noul an școlar.

 

Acțiunea de împărțire a ghiozdanelor a avut loc în cele două biserici din zona Pata Rât, păstorite de preotul misionar Gelu Petru Săvărășan.

Darurile oferite au fost achiziționate de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Asociația „Filantropia Ortodoxă” Cluj, în parteneriat cu Organizația Internațională de Caritate Creștin Ortodoxă.

275 de ghiozdane cu rechizite pentru copiii rromi de la Pata Rât, dăruite de Mitropolitul AndreiValoarea fiecărui ghiozdan cu rechizite este de aproximativ 100 lei, valoarea darurilor oferite ridicându-se la suma de 27.000 lei.

De întreaga acțiune social-filantropică s-a ocupat consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului, domnul Liciniu Câmpean, alături de asistentul social Adela Timar din cadrul Sectorului Social-Filantropic și Misionar al eparhiei.

Comunitățile rrome în atenția Arhiepiscopiei Clujului

În cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului funcționează două parohii misionare pentru rromi: Parohia misionară de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de preotul Marin Trandafir Roz, de etnie rromă, și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” de la Pata Rât, înființată în anul 2015, fiind păstorită de preotul Gelu Petru Săvărășan care, până în prezent, desfășoară o activitate social-misionară bogată, în doar patru ani ridicând două biserici pentru cele patru comunități de rromi din zonă.

Aceste comunități beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale, coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și a ASCOR Cluj-Napoca.

De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului prin sectorul misionar-social, acordă săptămânal ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de rromi de la Pata Rât, Turda și alte localități din eparhie.

Arhiepiscopia Clujului are în derulare, în prezent, 53 de proiecte şi programe sociale care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.700 de persoane, printre care și un număr însemnat de persoane de etnie rromă.

Ultimele două proiecte sociale au fost inaugurate in luna iulie 2019, fiind vorba despre Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și Casa de oaspeți „Sfântul Ilie” din cadrul Parohiei Ortodoxe „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, situată pe strada Bisericii Ortodoxe, nr. 10.

 

Citește și

Mai multe fotografii AICI  

Luni, 2 septembrie 2019, înainte cu o săptămână de începerea noului an școlar, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Marţi, 3 septembrie 2019

Photo Credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...