28 februarie – †) Sf. Cuv. Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea; Sf. Cuv. Vasile Mărt.; Sf. Sfințit Mc. Proterie, patr. Alexandriei (Canonul cel Mare, P a II-a) (Zi aliturgică)

Sfinții Cuvioși Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea

Sfântul Ioan Casian s-a născut în jurul anului 360 și este considerat întemeietorul monahismului în Apus. Prietenul lui, Sfântul Gherman se naște în jurul anului 368. Cei mai mulți istorici bisericești consideră că ei au făcut parte din călugării sciți care au trăit pe teritoriul Dobrogei de astăzi, un loc cu o îndelungată tradiție monahală.

Sfântul Ioan Casian a fost preocupat în cea mai înaltă măsură de descoperirea virtuții ultime care să ducă la starea de despătimire reală, în urcușul spiritual către mântuire. Așa a ajuns, în urma unei îndelungate căutări, zugrăvită în Convorbirile sale duhovnicești, să dezvolte o teologie a echilibrului sau a „căii de mijloc”.

Sfântul Gherman a trecut la cele veșnice în jurul anilor 405-415 la Roma, iar Sfântul Ioan Casian, la Marsilia, în anul 435.

O parte din moaștele sale se află și în țara noastră, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați.

Sf. Cuv. Vasile Mărturisitorul

Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul a pătimit împreună cu Sfântul Procopie, pe vremea împăratului Leon Isaurul. El a apărat cu curaj dreapta credinţă ortodoxă în timpul unei lupte puternice împotriva sfintelor icoane.

Pentru acest lucru a fost prins şi chinuit, apoi aruncat în temniţă. Acolo s-a întâlnit cu Sfântul Procopie, împreună cu care a propovăduit şi mai mult adevărul despre cinstirea sfintelor icoane. Sfântul Vasile a fost strujit ca şi Sfântul Procopie cu unghii ascuţite din fier şi a stat mult timp legat în lanţuri.

Când a murit Leon împăratul, Sfântul Vasile a fost eliberat din închisoare, împreună cu mai mulţi creştini. El s-a dus în mănăstirea sa, unde a petrecut în post şi rugăciune. După mulţi ani şi-a dat sufletul în mâinile Domnului.

Sf. Sfinţit Mc. Proterie, patriarhul Alexandriei

Sfinții zilei
Sfinții zilei
28 februarie - †) Sf. Cuv. Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea; Sf. Cuv. Vasile Mărt.; Sf. Sfințit Mc. Proterie, patr. Alexandriei (Canonul cel Mare, P a II-a) (Zi aliturgică)
28 februarie - †) Sf. Cuv. Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea; Sf. Cuv. Vasile Mărt.; Sf. Sfințit Mc. Proterie, patr. Alexandriei (Canonul cel Mare, P a II-a) (Zi aliturgică)
/