3 aprilie – Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul şi Ilirie (Sâmbăta a III-a din Post – Pomenirea morților)

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul s-a născut în Cezarea Bitiniei, Asia Mică, din părinţi evlavioşi. La opt zile de la naştere a rămas orfan de mamă, iar tatăl său, Filaret, a intrat în monahism, fiind crescut de bunica sa.

La maturitate a intrat în Mănăstirea Sfântului Serghie din Medicion, Muntele Olimp. A fost hirotonit preot, apoi în anul 800, după trecerea la cele veşnice a stareţului Nichifor, Sfântul Nichita a fost numit egumen.

În timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820) datorită dârzeniei cu care a apărat sfintele icoane, Sfântul Nichita a fost închis, supus unor chinuri groaznice şi în cele din urmă izolat în insula Sfintei Glicheria, din Marea Marmara, unde a fost chinuit timp de şase ani.

După moartea împăratului Leon Armeanul, persecuţia împotriva creştinilor care cinsteau sfintele icoane a încetat, iar cei întemniţaţi au fost eliberaţi. Sfântul Nichita nu s-a mai întors în mănăstirea sa, ci a intrat în obştea unui schit aproape de Constantinopol unde a trecut la cele veşnice în data de 3 aprilie 824.

Tot astăzi Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Ilirie.

Sfinții zilei
Sfinții zilei
3 aprilie - Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul şi Ilirie (Sâmbăta a III-a din Post - Pomenirea morților)
3 aprilie - Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul şi Ilirie (Sâmbăta a III-a din Post - Pomenirea morților)
/