30 de ani de la înființarea parohiei clujene „Naşterea Domnului”, sărbătoriți duminică

de | sept. 6, 2020 | Actualitatea religioasă

Duminică, 6 septembrie 2020, parohia „Naşterea Domnului” din cartierul clujean Gheorgheni și-a serbat hramul de vară, care a marcat anul acesta  împlinirea a 10 ani de la sfinţirea bisericii şi 30 de ani de existenţă a comunităţii parohiale.

De la ora 10:00, în biserica parohială, în sobor de preoţi, a fost oficiată Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte pr. paroh Cornel-Gheorghe Coprean, pr. slujitor Ciprian Călin Taloş, preoţii pensionari ai parohiei, de la parohiile învecinate şi alţi preoţi invitaţi.

„Invitatul special a fost pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi director al Seminarului Teologic Ortodox din oraș. Părintele a rostit un cuvânt de învăţătură, aplicat la noile realităţi cotidiene pe care le trăim, plecând de la pericopa evanghelică a Duminicii, pilda lucrătorilor răi”, a precizat părintele paroh Cornel Coprean.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezenţa a sute de credincioşi îmbrăcaţi majoritatea în straie populare, cărora li s-a oferit din partea parohiei produse de panificaţie, iconiţe şi foaia parohială „Troiţa”.

Răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei, condus de doamna preoteasă Petronela Taloş, iar imnul Axion a fost interpretat de grupul coral de copii al parohiei. La final a fost săvârşită slujba parastasului pentru pr. Dorel Man, fost slujitor al altarului, şi pentru toţi credincioşii comunităţii parohiale trecuţi la cele veşnice.

Hramul de vară al parohiei clujene „Naşterea Domnului”, serbat anual în prima duminică după data de 4 septembrie, marchează momentul sfinţirii demisolului bisericii de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu la 4 septembrie 1994, dar şi sfinţirea bisericii, săvârşită de Preasfințitul Irineu, la 5 septembrie 2010.

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului de vară s-au desfăşurat cu respectarea îndrumărilor bisericeşti şi a regulilor impuse de autorităţi pentru a preveni şi limita răspândirea noului virus.

Parohia „Naşterea Domnului” din Cluj-Napoca, situată pe strada Rășinari, la intersecția cu strada Albac, a luat ființă pe 16 martie 1990, prin desprinderea din parohia „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în luna decembrie 1990, iar în toamna anului 1993 a început construcția acesteia, sub coordonarea preotului Nicolae Buda.

Între anii 2007-2009, lăcașul de cult a fost pictat în tehnica frescă, de pictorul pr. Damian Tuluc și ucenicii săi. Biserica a fost sfințită pe 5 septembrie 2010, de Înaltpreasfințitul Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

În prezent, parohia este păstorită de preotul paroh Cornel-Gheorghe Coprean, alături pe preotul slujitor Ciprian Călin Taloș.

Ultimele articole

Liturghia credincioșilor

Liturghia credincioșilor

Liturghia credincioșilor poate fi împărțită pe mai multe secvențe, după cum urmează: partea introductivă, Vohodul Mare sau Ieșirea cu Cinstitele Daruri, Partea pregătitoare pentru săvârșirea Jertfei, Momentul central al Liturghiei: săvârșirea Jertfei (sfințirea Darurilor), săvârșirea Tainei (Împărtășirea) și partea finală.
Vom încerca, atât cât spațiul ne va permite să tratăm aceste părți componente.

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

Soldații împăratului Dioclețian (284-305) erau conduși de guvernatorul Selin, ajutat de nepotul său Lisimah și urmăreau creștinii aflați la granița imperiului cu Persia. Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah față de creștini. El îi anunța înainte ca să...

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

În a treia zi de Rusalii, marți, 22 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului,...

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

În a doua zi de Rusalii, luni, 21 iunie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie, județul Cluj, cu...

Vecernia plecării genunchilor | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Vecernia plecării genunchilor | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

În Duminica Rusaliilor, 20 iunie 2021, în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, de la ora 18:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com