330 de ani de Scriptură în Limba nostră sfântă, sărbătoriți la Cluj

de | nov. 15, 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca s-a desfășurat, marți seara, un eveniment dedicat sărbătoririi Sfintei Scripturi, la împlinirea a 330 de ani de Scriptură în Limba noastră sfântă. La eveniment au participat  cadrele universitare, precum și numeroși studenții ai instituției de învățământ teologic clujean. 

Marți, 13 noiembrie 2018, începând cu ora 19:00, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a avut loc conferința „Sfânta Scriptură – Revelarea veșniciei și cale pentru mântuirea credincioșilor”, susținută de pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan.

„Să fim dintru început fii ai Bisericii lui Hristos, să-I mulțumim că ne-a ajutat să rămânem și în vremuri ca cele care au fost altădată, ca și în vremuri pe care le trăim acum. Să rămânem așa cum au fost bunii și străbunii noștri. Ne regăsim în Sfânta Biserică, pe care n-am luat-o nu știu după câți ani de existență a neamului nostru, ci dintru începuturile neamului nostru. Așa trebuie să gândim și așa trebuie să reflectăm și la timpurile apocaliptice.”, amintește pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan în conferința sa.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a amintit de perioada în care l-a întâlnit pentru prima dată, la Sibiu, pe părintele Dumitru Abrudan, care se remarca atât prin statutul său de cadru didactic, dar mai ales prin cel de preot vrednic.

În cadrul conferinței, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cadru didactic la catedra de Vechiul Testament a Facultății de Teologie Ortodoxă, a făcut o scurtă prezentare a activității domnului profesor Dumitru Abrudan, care pe lângă faptul că i-a fost profesor de Vechiul Testament în anii studenției, i-a fost și îndrumător de doctorat.

La sfârșitul evenimentului, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și gazda evenimentului, i-a acordat părintelui profesor Dumitru Abrudan o Diplomă de excelență și medalia facultății, în semn de prețuire pentru formarea atâtor studenți, care, o parte din ei, astăzi sunt profesori ai instituției de învățământ teologic clujean.

Pe holul de la etajul I al Facultății de Teologie Ortodoxă a avut loc și o expoziție de ediții scripturistice.

Ziua Bibliei

În fiecare an, în data de 13 noiembrie, ziua de cinstire a Sfântului Ioan Gură de Aur, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește și Ziua Bibliei. Aceasta are ca scop să reamintească fiecăruia datoria morală de a citi Sfânta Scriptură, având în vedere rolul acesteia în viaţa liturgică şi formarea duhovnicească a credincioşilor.

Sărbătoarea a fost instituită prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 14-15 noiembrie 2006. La nivel internaţional, Ziua Bibliei este celebrată în perioada 12-18 noiembrie şi îşi are originea pe continenul american. Pe teritoriul ţării noastre, prima biblie în limba română a apărut în anul 1688.

80 de ani de propovăduire

Pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan este cadru universitar și conducător de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, iar anul acesta a împlinit binecuvântata vârstă de 80 de ani. A studiat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1956- 1960), cursuri de doctorat – Vechiul Testament – la Institutul Teologic din Bucureşti (1960-1963), cu specializare la Universitatea Ebraică din Ierusalim (1972-1973). Este duhovnic la Institutul Teologic din Sibiu (1971-1972), lector la catedra de Vechiul Testament si Limba ebraică (1973-1979), apoi profesor titular la aceeaşi catedră (din 1979), prorector al Institutului (1979-1992), în paralel profesor si decan la Facultatea de Teologie din Oradea (din 1991). De-a lungul carierei sale, este preşedinte al Astrei (1990- 1992), redactor al ziarului „Telegraful Român” (din 1978), iconom stavrofor (1980), delegat la numeroare întruniri peste hotare, în țări precum Austria, Turcia sau Elveția.

Text și foto: Silvia Filipoi / voluntar la Facultatea de Teologie Ortodoxă

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...