390 de ani de la martiriul lui Miron Barnovschi: În trei ani a zidit câte biserici au făcut alții în decenii

de | iul. 2, 2023

Duminică se împlinesc 390 de ani de la moartea prin decapitare, la Constantinopol, a lui Miron Barnovschi, primul domnitor martir al românilor.

Militar de carieră, viitorul voievod al Moldovei s-a născut în 1590 la Toporăuți, în regiunea Cernăuți, de pe teritoriul de astăzi al Ucrainei.

Mama lui Miron Barnovschi era nepoată de soră a domnitorilor Ieremia și Simion Movilă și a Mitropolitului Moldovei, Gheorghe Movilă. Simion Movilă (Moghilă) era tatăl mitropolitului de Kiev, Petru Movilă. Această înrudire i-a facilitat lui Miron accesul la tronul țării. De altfel, după preluarea domniei, el se va intitula „Io Miron Barnovschie Moghilă voevod”.

De menționat că prin căsătoria, în 1541, a domniței Maria, fiica domnitorului Petru Rareș, cu boierul Ion Movilă, familia Movileștilor se înrudește cu vechea dinastie a Mușatinilor, în care s-a născut Sf. Ștefan cel Mare.

Iar prin căsătoriile fiicelor domnitorului Ieremia Movilă cu mari nobili din Polonia, Movileștii se înrudeau și cu principii Europei.

Miron Barnovschi a deținut mai multe dregătorii (funcții administrative). Cunoscând limbile turcă și polonă, a fost implicat ca negociator („făcător de pace”) la tratativele care au urmat Războiului (turco-polon) de la Hotin (1621).

A domnit de două ori în Moldova: în perioadele ianuarie 1626 – iulie 1629 și aprilie-iulie 1633).

În timpul primei sale domnii a adoptat primul cod de legi de tip constituțional, a scăzut taxele și a adoptat mai multe reforme administrative.

A ctitorit bisericile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Ioan” din Iași, mănăstirile Bârnova (Iași) și Hangu (Valea Bistriței), și a finalizat ctitoria Mitropolitului Anastasie Crimca de la Dragomirna. Cronicarul Miron Costin vorbește despre puterea neobișnuită a domnitorului de a zidi atâtea biserici în doar trei ani – muncă de zeci de ani a altor domni.

Se știe că iubea mult rugăciunea, stând îndelung în genunchi la icoane.

Prima domnie și-a încheiat-o din proprie inițiativă, pentru a nu pune biruri suplimentare asupra poporului, deoarece Înalta Poartă Otomană îi ceruse o creștere a tributului plătit anual.

După ce poporul l-a reales domnitor, el a răspuns acestei chemări la slujire și mers la Constantinopol pentru a obține recunoașterea Înalte Porți. Acolo a fost însă arestat și întemnițat la Edikule, apoi decapitat, la fel ca Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu peste mai mul de opt decenii.

Săpături făcute la Biserica Barnovschi, în 1996, au scos la iveală, din pardoseala bisericii, un mormânt considerat a-i aparține domnitorului martir.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

În data de 17 mai se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Ioan Iovan, duhovnicul Mănăstirii Recea din județul Mureș și mărturisitor al Ortodoxiei în închisorile comuniste. S-a născut în familia preotului Gavril și al preotesei Maria Iovan...

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

Vineri se împlinesc 101 ani de când România a inaugurat un monument omagial simbolic, Mormântul Eroului Necunoscut. Acesta reprezintă recunoștința poporului român față de cei care și-au dat viața pentru apărarea țării în Primul Război Mondial, făcând posibilă crearea...

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului (International Child Helpline Day) este serbată anual în data de 17 mai. Stabilită în anul 2003 de alianța internațională Child Helpline Interhational (CHI), ziua sărbătorește activitatea liniilor telefonice care oferă...

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

În data de 16 mai celebrăm Ziua internațională a conviețuirii pașnice. Ziua a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin adoptarea rezoluției 73/160. „Ziua își propune să susțină dorința de a trăi și de a acționa împreună, uniți în diferențe și...