Liturghie arhierească în parohia sălăjeană Văleni

de | mai 13, 2018 | Actualitatea religioasă

Duminică, 13 mai 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Văleni, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în locașul de cult cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și părintele Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Vespasian-Firmilian Gavruș, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate. La rândul său, părintele paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și i-a oferit o icoană cu Cina cea de Taină.

Satul Văleni este situat în partea de nord-est a județului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Cristolț, localitatea fiind atestată documentar în anul 1954. În urmă cu aproximativ 100 de ani au existat doar câteva case acoperite cu paie sau cu șindrilă, însă, cu timpul, populația a crescut, în anul 1970 ajungând la 200 de locuințe.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că nu a existat, de la bun început, o biserică, credincioșii fiind nevoiți să meargă, pentru serviciile liturgice, în localitatea Cristolț, problema edificării unui locaș de cult punându-se abia în timpul păstoririi preotului Ioan Chereșteș, când au fost făcute 60.000 de cărămizi.

Datorită faptului că localitatea se întinde pe o suprafață mai mare, s-a luat hotărârea de a fi ridicate două biserici, lucrările la acestea începând în anul 1960, în timpul păstoririi preotului Iuliu Mălinaș. Locașurile de cult au fost zidite în formă de navă, cel din Valea de Jos având 14 m lungime, 8 m lățime și 7 m înălțime, iar cel din Valea de Sus având 12 m lungime, 6 m lățime și 6 m înălțime.

O dată cu numirea preotului Alexandru Pop s-au definitivat lucrările de pictură la ambele biserici, în așa fel încât, în anul 1988, lăcașul de cult din Valea de Jos a fost sfințit, iar în anul 1990 și cel din Valea de Sus.

Începând cu anul 1995, părintele Vespasian-Firmilian Gavruș a fost numit preot al parohiei Văleni, sub păstorirea sa au fost derulate o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.

Ultimele articole

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Excurs istoric: Buna Vestire (25 martie) este cea mai veche sărbătoarea din suita cinstirii Maicii Domnului. Este o sărbătoarea în care este cinstită Maica și Fiul deopotrivă. În secolul al IV-lea s-a ridicat o biserică pe locul unde tradiția afirma că Maica Domnului...

Hramul Mitropoliei Clujului – 25 martie 2023 | Comunicat de presă

Hramul Mitropoliei Clujului – 25 martie 2023 | Comunicat de presă

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat...