424 de ani de la prima unire a românilor realizată de Mihai Viteazul, erou al națiunii române

de | mai 27, 2024

În data de 27 mai se împlinesc 424 de ani de la prima unire a românilor realizată de Mihai Viteazul. Domnitorul a fost declarat erou al națiunii române de Parlamentul României.

„Domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei” este titlul purtat de Mihai Viteazul, menționat într-un act oficial pentru prima dată în 27 mai 1600.

După eliberarea Țării Românești de controlul Porții Otomane, domnitorul a continuat luptele cu Andrei Bathory, pe care l-a înfrânt în octombrie 1599 la Şelimbăr. În 10 mai l-a înfrânt pe domnitorul moldovean Ieremia Movilă și apoi i-a fost predată cetatea Sucevei.

În timpul scurt cât a fost domnitor al celor trei țări românești a luat câteva măsuri urgente: adoptarea aceleiaşi steme pentru toate teritoriile (stema avea în vârf vulturul cu crucea în cioc), a construit o biserică ortodoxă la Alba Iulia, care a servit drept catedrală, a acordat anumite înlesniri preoţilor şi iobagilor români şi a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe Egumenul Ioan de la Prislop.

Mihai Viteazul a fost asasinat de cei lângă care luptase în Liga Creştină, în data de 9/19 august 1601, la Câmpia Turzii.

Deși a durat o scurtă perioadă de timp, unirea lui Mihai Viteazul a rămas un ideal pe care românii l-au împlinit ulterior, în secolele 19-20.

„Mihai a mai fost ceva de care am uitat astăzi, a avut o dimensiune europeană, era așteptat ca apărător al Constantinopolului, Mihai a spus că și-a pus această țărișoară a lui în slujba creștinătății și aproape ca Ștefan cel Mare, care a zis că Moldova este poarta creștinătății, și el a gândit în același fel și a încercat să creeze o forță puternică”, spunea acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, într-o emisiune difuzată de Trinitas TV.

„Geniul lui a fost că forța a fost făcută din români și din țări românești în majoritate, chiar dacă trăiau și alții în acestea, și că a lăsat un testament”.

Citește și:

Foto credit: public domain

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă...

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

În data de 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu.   Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile, ca mărturie a importanței pe care „poetul nepereche” a avut-o pentru cultura românească. Mihai Eminescu s-a...

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial. În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită...