Sute de elevi clujeni au mers cu „Trenul Unirii” la Alba Iulia, de 1 Decembrie

de | dec. 1, 2018 | Actualitatea religioasă

Peste 400 de elevi de la mai multe școli clujene, însoțiți de profesorii lor și inspectori ai ISJ Cluj, au plecat sâmbătă dimineaţa cu „Trenul Unirii” la Alba Iulia, de 1 decembrie, pentru a participa la manifestările organizate de Ziua Naţională a României, cu ocazia Centenarului.

De la ora 7:00, aceștia s-au adunat în gara din Cluj-Napoca, unde, înainte de plecare, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul, Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit o slujbă de binecuvântare pentru călătorii prezenți și le-a adresat un cuvânt omagial.

 

În acest context, înainte de plecare, elevii Seminarului Teologic Ortodox, dirijați de pr. prof. Petru Stanciu, acompaniați de elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”, alături de ceilalți elevi și profesori clujeni, au intonat imnul național și câteva cântece patriotice.

La plecare, Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat mulțimea aflată pe peronul gării din Cluj și le-a urat tuturor „La mulți ani!”.

La eveniment, au fost prezenți: inspectorul școlar general, prof. dr. Valentin Cuibus, inspectorul de religie, pr. prof. Marian Sidon, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. lect. Liviu Vidican Manci, precum și alți profesori și inspectori ai ISJ Cluj.

Potrivit inspectorului general Valentin Cuibus: „au fost închiriate două garnituri de tren de la un operator privat, una care a pleca de la Dej – Gherla, iar cealaltă din Cluj-Napoca, care vor trece prin Câmpia Turzii şi Teiuş şi vor ajunge la Alba Iulia în jurul orei 10.00, unde vor participa la manifestările oficiale organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României”. Cele două garnituri de tren cu care s-au deplasat „au fost pavoazate cu steaguri tricolore şi cu mesaje privind Unirea de la 1 Decembrie”. La Teiuș au poposit câteva momente, prilej cu care aceștia au depus o coroană de flori la placa amplasată în memoria unui ţăran din comuna clujeană Iara, Ion Arion, „care a fost împuşcat în 30 noiembrie 1918 de autorităţile vremii care se opuneau unirii, în timp ce el ducea steagul tricolor la manifestările de la Alba Iulia”.

În această perioadă, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a organizat patru mari evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, în care au fost implicați sute de elevi ai școlilor clujene. Printre acestea se numără Concursul de cultură general „În slujba țării și a neamului românesc”, Cupa Centenarului la Baschet și Fotbal, concursul de video-eseuri, intitulat „Mesajul nostru pentru România” și cel de-al patrulea care a presupus deplasarea a peste 400 de elevi și cadre didactice la Alba Iulia, de 1 Decembrie, cu un „Tren al Unirii”. Astfel, s-a refăcut traseul parcurs de înaintași, cu 100 de ani în urmă, de la Dej – Gherla – Cluj, spre Alba Iulia, conform ISJ Cluj.

Ultimele articole

23 septembrie – Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

22 septembrie – Sfântul Sfințit Mucenic Foca

Sfântul Sfințit Mucenic Foca, făcătorul de minuni, Episcopul Sinopiei († 117) – S-a născut în orașul Sinopi, iar părinții săi au fost Pamfil și Maria. Încă din tinerețe s-a învrednicit de darul Duhului Sfânt, făcând minuni. A fost ales Episcop al orașului Sinopi. În...

Despre semnul Sfintei Cruci

Despre semnul Sfintei Cruci

Ne-am aflat, în ultimele două săptămâni, în orizontul de lumină, de har și de binecuvântare al praznicului Înălțării Sfintei Cruci, această mare și importantă sărbătoare de la începutul anului bisericesc. Prin celebrările liturgice și mai ales prin bogata poezie...

Așezământ pentru orfani, construit de Biserică în Bistrița-Năsăud

Așezământ pentru orfani, construit de Biserică în Bistrița-Năsăud

Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, va pune, joi 24 septembrie, piatra de temelie a așezământului pentru copii orfani „Sfântul Siluan Athonitul”. Acesta va fi construit în localitatea Dorolea, din comuna Livezile, județul Bistrița-Năsăud, și va...

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca are un nou duhovnic

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca are un nou duhovnic

În sâmbăta după Înălțarea Sfintei Cruci, 19 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al...