Sute de elevi clujeni au mers cu „Trenul Unirii” la Alba Iulia, de 1 Decembrie

de | dec. 1, 2018

Peste 400 de elevi de la mai multe școli clujene, însoțiți de profesorii lor și inspectori ai ISJ Cluj, au plecat sâmbătă dimineaţa cu „Trenul Unirii” la Alba Iulia, de 1 decembrie, pentru a participa la manifestările organizate de Ziua Naţională a României, cu ocazia Centenarului.

De la ora 7:00, aceștia s-au adunat în gara din Cluj-Napoca, unde, înainte de plecare, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul, Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit o slujbă de binecuvântare pentru călătorii prezenți și le-a adresat un cuvânt omagial.

 

În acest context, înainte de plecare, elevii Seminarului Teologic Ortodox, dirijați de pr. prof. Petru Stanciu, acompaniați de elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”, alături de ceilalți elevi și profesori clujeni, au intonat imnul național și câteva cântece patriotice.

La plecare, Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat mulțimea aflată pe peronul gării din Cluj și le-a urat tuturor „La mulți ani!”.

La eveniment, au fost prezenți: inspectorul școlar general, prof. dr. Valentin Cuibus, inspectorul de religie, pr. prof. Marian Sidon, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. lect. Liviu Vidican Manci, precum și alți profesori și inspectori ai ISJ Cluj.

Potrivit inspectorului general Valentin Cuibus: „au fost închiriate două garnituri de tren de la un operator privat, una care a pleca de la Dej – Gherla, iar cealaltă din Cluj-Napoca, care vor trece prin Câmpia Turzii şi Teiuş şi vor ajunge la Alba Iulia în jurul orei 10.00, unde vor participa la manifestările oficiale organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României”. Cele două garnituri de tren cu care s-au deplasat „au fost pavoazate cu steaguri tricolore şi cu mesaje privind Unirea de la 1 Decembrie”. La Teiuș au poposit câteva momente, prilej cu care aceștia au depus o coroană de flori la placa amplasată în memoria unui ţăran din comuna clujeană Iara, Ion Arion, „care a fost împuşcat în 30 noiembrie 1918 de autorităţile vremii care se opuneau unirii, în timp ce el ducea steagul tricolor la manifestările de la Alba Iulia”.

În această perioadă, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a organizat patru mari evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, în care au fost implicați sute de elevi ai școlilor clujene. Printre acestea se numără Concursul de cultură general „În slujba țării și a neamului românesc”, Cupa Centenarului la Baschet și Fotbal, concursul de video-eseuri, intitulat „Mesajul nostru pentru România” și cel de-al patrulea care a presupus deplasarea a peste 400 de elevi și cadre didactice la Alba Iulia, de 1 Decembrie, cu un „Tren al Unirii”. Astfel, s-a refăcut traseul parcurs de înaintași, cu 100 de ani în urmă, de la Dej – Gherla – Cluj, spre Alba Iulia, conform ISJ Cluj.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...