Luna credincioșilor, în parohia clujeană „Nașterea Domnului”

de | ian. 13, 2019

Duminică, 13 ianurie 2018, la Parohia „Nașterea Domnului” Cluj-Napoca, unde preot paroh este părintele Nicolae Buda, au continuat evenimentele care se înscriu în „Luna credincioșilor”, proiect în cadrul căruia sunt sărbătoriți, în fiecare duminică, credincioșii care au avut succese și evenimente deosebite în viața lor în anul care a trecut.
După întâlnirea emoționantă din duminica trecută cu frumoasele familii ce au împlinit 50 de ani de căsătorie care stau ca mărturie vie a trăiniciei vieții în doi acolo unde Hristos este în mijlocul lor, a venit rândul să ne bucurăm de prezența în mijlocul nostru a celor mai tinere familii întemeiate în fața acestui sfânt Altar în anul ce a trecut.
Dacă „cei dintâi chemați” ne-au impresionat prin statornicie, înțelepciune și răbdare, aceste familii tinere au adus cu ele vigoarea, entuziasmul și puterea tinereții care prin credință, nădejde și iubire pot muta din loc munții grijilor și ai problemelor.
După Sfânta Liturghie, tinerii au fost felicitați din fața Sfântului Altar și au primit în dar, diplome și icoane care vor fi amintiri dragi peste timp. Astfel, biserica în care s-au cununat  și preotul care a oficiat căsătoria vor reprezenta izvorul de unde își vor adăpa și își vor odihni sufletele ori de câte ori vor avea bucurii sau tristeți, realizări sau înfrângeri. Tocmai pentru că provocările vremurilor actuale sunt tot mai numeroase pentru tinerele familii, acestea au  nevoie de  așezare duhovnicească bună, de prieteni de suflet, de modele demne de urmat de ascultare, de răbdare, de smerenie, de respect pe care le găsim doar în locul unde ne-am botezat, unde ne-am curățit și ne-am liniștit sufletul de multe ori împovărat de greutăți și probleme; astfel, îl vom păstra mereu pe Hristos, pe Maica Sfântă și pe sfinți în inima și în casa noastră spre a ne întotdeauna reazem și mângâiere.
Cei care au răspuns cu drag chemării preoților care i-au cununat, au avut prilejul să se cunoască la mica agapă pregătită pentru ei în sala de la demisolul bisercii și să aibă un dialog de suflet cu o familie frumoasă din parohia noastră, Alexandru și Eugenia Marcu, de la care au primit sfaturi și au avut prilejul să aibă în mijlocul lor un model demn de urmat. Ei au aflat că totul, aptitudini, cariere, relație, se clădește pas cu pas, în timp și se reînnoiește în fiecare zi, pentru că în fiecare zi ne confruntăm cu probleme, cu situații noi pe care le putem depăși doar prin comunicare, grija pentru celălat, răbdare și jertfă.
Orice întâlnire dintre oameni nu este întâmplătoare, este un dar de la Dumnezeu așa cum este și căsătoria și sperăm că și această scurtă  întrevedere față către față a celor care au trecut cu bine examenul primului an de căsnicie va fi ziditoare și va așeza în sufletele lor convingerea că niciodată nu sunt singuri, că Biserica suntem noi, atâta vreme cât împlinim ceea ce avem de împlinit pe drumurile delor ușoare ale vieții.
În cadrul evenimentelor cuprinse în proiect,  duminica viitoare, în 20 ianuarie, vom sărbători în biserică credincioșii de toate vârstele care au avut succese deosebite la competiții naționale și  internaționale în anul 2018,
Având în vedere desemnarea de către Patriarhia Română a anului 2019 ca  An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), parohia noastră a organizat evenimente care vor fi dedicate satului românesc, printre care se vor înscrie și pelerinajele care se vor derula în anul acesta. Primul pelerinaj a avut loc duminică, 13 ianuarie 2019, când corul parohiei, condus de dl  Radu Pintea,  însoțit de părintele Ciprian Taloș și un grup de credincioși, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie în satul Ghirișul Român, comuna Mociu din Județul Cluj la Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” unde slujește  părintele Andrei Șuteu. În aceasta călătorie duhovnicească, am fost însoțiți și de părintele Sorin Marciuc, preot paroh la Parohia  „Sfântul Iustin Marturisitorul”, din vecinatatea parohiei noastre.
Această posibilitate de „a fi frații împreună” la săvarsăvârșirea Sfintei Liturghii, s-a datorat implicării părintelui Nicolae Buda și a celor  doi coratori, Adrian Pop și Ioan Simionaș, fii ai satului Ghirișul Românesc. Cuvântul de învățătură în această duminică a începerii propovăduirii Mantuitorului a fost ținut de părintele Ciprian Taloș care a accentuat importanța trăirii vieții în Hristos care mereu stă la ușa inimii noastre, așteptând sa-i deschidem.
In încheiere, părintele Andrei Șuteu a mulțumit celor 3 parohii care  si-au unit sufletele si glasurile întru slava lui Dumnezeu în această zi geroasă de ianuarie, iîndemnând la unitate in sfanta, soborniceasca si apostolească biserică. A urmat o mică agapă pentru a ne bucura de a fi impreuna La întoarcere, ne-am oprit la Parohia Ortodoxă Crișeni, Județul Cluj și la Mănăstirea Soporul de Câmpie.
A consemnat, Asanică Marilena 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Preoții din cuprinsul Protopopiatului Năsăud s-au reunit miercuri, 22 mai 2024, la sediul instituției, în cadrul ședinței administrative din această lună. În debutul ședinței, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a adus la cunoștință clericilor ultimele noutăți de ordin...