În urmă cu 49 de ani trecea la viața veșnică Protosinghelul Nicodim Măndiță, preot misionar și iscusit apărător al Ortodoxiei.
Protosinghelul Nicodim Măndiţă s-a născut în data de 28 octombrie 1889, în satul Bunești, județul Argeș.
Între anii 1916-1918, a participat la Primul Război Mondial, iar în anul 1920 a intrat în monahism la Schitul Măgura din Bacău. Tot atunci a fost hirotonit preot.
În 1921-1923 a fost preot misionar în satul Schitul Frumoasa (Bacău). Apoi, încă doi ani a fost duhovnic la Mănăstirea de maici Giurgeni (Roman). Timp de 10 ani a slujit ca preot misionar în Transilvania, în satele Pâclişa (Alba), Hărmaşul Ciceului şi Leurda Gârboului (Cluj).
A fost duhovnic la Mănăstirea Agapia între 1935 și 1945, apoi încă 17 ani, duhovnic la Mănăstirea Văratec. Ultimii ani, 1962-1975, i-a petrecut la Agapia în linişte şi rugăciune, murind la vârsta de 86 ani.
Din Patericul Românesc
În Patericul Românesc al Arhimandritului Ioanichie Bălan sunt relatate sfaturi pe care le oferea Părintele Nicodim Măndiță celor care îi solicitau ajutorul.
„Părinte, au venit peste mine multe necazuri şi nu le mai pot răbda. Dă-mi un cuvânt de folos!
Nu te tulbura, frate, a zis bătrânul. Vezi scârbele acestea? Iată, pe aici a păşit Hristos. Pe aici au trecut Sfântul Ioan Botezătorul, Sfinţii Apostoli, Sfinţii mucenici şi toţi părinţii. Pe aici se cade să trecem şi noi, cei care urmăm lui Hristos. Că nu este altă cale de mântuire. Nu putem dobândi bucuria mântuirii, până nu gustăm mai întâi din paharul suferinţei şi al necazurilor vieţii”.
Conform patericului, Părintele Nicodim Măndiță „se ruga în chilie cu mâinile înălţate spre cer, se ruga în biserică, se ruga pe cale, se ruga în pădure, permanent slăvea pe Dumnezeu. După ce-şi termina rugăciunea, deschidea uşa chiliei şi vorbea cu oamenii, spovedind şi mângâind pe toţi. Uneori, faţa lui era luminată de darul rugăciunii şi de bucuria Duhului Sfânt”.
„Fraţilor, să ne rugăm neîncetat, cu luare-aminte şi cu atenţie. Să nu lăsăm mintea să hoinărească în timpul rugăciunii. Că la ce te gândeşti, la aceea te şi închini, şi rugăciunea se preface în păcat, că te închini idolilor din minte, iar nu lui Hristos. Deci, să cerem ajutorul lui Dumnezeu, ca să ne putem ruga cum trebuie. Iar dacă gândurile noastre fug, să le întoarcem înapoi, precum îşi întoarce ciobanul oile ce fug din turmă”.
Părintele Nicodim Măndiță este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Agapia.
Foto credit: public domain