Biserica-monument istoric din parohia bistrițeană Dobricel, resfințită de Mitropolitul Clujului

de | iul. 21, 2019

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat duminică, 21 iulie 2019,  lucrările realizate la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, monument istoric, din Parohia Dobricel, Protopopiatul Beclean. Locașul de cult datează din anul 1744 și a fost restaurat în întregime, în ultimii doi ani.

„Am început lucrările de restaurare în anul 2018 și am reușit să refacem biserica în totalitate. Am schimbat acoperișul, care era într-o stare avansată de degradare, gardul împrejmuitor, din piatră, l-am acoperit cu șindrilă, am amenajat curtea interioară și este un adevărat colțișor de rai aici, o biserică-monument istoric, ce a fost readusă la viață cu sprijinul credincioșilor și prin grija autorităților locale”, a precizat părintele paroh Dănuț Vidican.

Dupa slujba de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, într-un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit  Sfânta Liturghie pe un altar de vară, amenajat în curtea bisericii din lemn. La slujbă au luat parte credincioșii parohiei dar și din satele învecinate,majoritatea îmbrăcați în straie populare, fii ai satului, dar și autorități locale și județene. În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit le-a explicat Evanghelia Duminicii a 5-a după Rusalii, (Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei), dar a vorbit și despre importanța păstrării tradițiilor și credinței strămoșești.

„Foarte mulți dintre cei care pleacă în străinătate, a explicat  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, se stabilesc acolo. Copiii, de multe ori, vorbesc în limba noii țări în care s-au așezat, dar părinții lor îi aduc acasă și le dau, de fapt, mărturia că ei sunt români. Acest lucru îl fac prin Sfânta Liturghii, prin strămoșii lor și prin bisericile vechi, românești, bisericile din lemn, care cuprind neamul românesc și credința străbună”, a precizat părintele protopop de Beclean, Doru Zinveliu.

„Crucea Transilvană”, conferită preotului paroh. Primarul comunei, Ordinul „Mihai Vodă”

La finalul Liturghiei, în semn de apreciere și mulțumire pentru munca depusă, preotului paroh Dănuț Vidican i-a fost conferită „Crucea Transilvană pentru clerici”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, oferită preoților pentru merite deosebite. De asemenea, Părintele Mitropolit a oferit distincții și diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în restaurarea bisericii, autorități locale, fii ai satului și membri ai Comitetului Parohial. Astfel,  primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi, de care aparține localitatea Dobricel, a primit din partea Ierarhului  Ordinul „Mihai Vodă”, instituit recent de Arhiepiscopie cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

În parohia Dobricel există și o biserică din zid,  tot cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Acest locaș de cult a fost resfințit în anul 2011, de Preasfințitul Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Construit între anii 1938-1942, și acest lăcaș de cult este renovat în acestă perioadă, dar a mai trecut prin lucrări de renovare în jurul anului 1978, lucrări binecuvântate de Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA