Denia din Joia cea Mare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | apr. 16, 2020

Denia din Joia cea Mare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia MarePreasfințitul Părinte Iustin a explicat celor care au urmărit slujba Deniei din Joia cea Mare pe pagina de facebook a Episcopiei Maramureșului că: „Cele 12 Evanghelii sunt un memorial, o aducere aminte, o memorare și, am putea să spunem, o trăire în mod tragic a pătimirilor Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos

În Sfânta și Marea zi de Joi din Săptămâna Patimilor la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare în fruntea unui sobor alcătuit din preoții și diaconii Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Denia celor 12 Evanghelii.

Conform cu tradiția Bisericii Ortodoxe la momentul potrivit Preasfințitul Părinte Episcop a scos din Sfântul Altar, pe umeri, Sfânta Cruce și a așezat-o în centrul bisericii, la care s-au închinat apoi preoții slujitori, pentru că întreaga slujbă s-a petrecut fără credincioși, aceștia urmărind de la casele lor.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte a rostit și un cuvânt de învățătură:

Denia din Joia cea Mare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia MareÎn această zi mare și binecuvântată, numită Sfânta și Marea Joi, în Biserica Ortodoxă se săvârșește Denia celor 12 Evanghelii, a spus Preasfințitul Părinte Episcop în cuvântul de învățătură. Cele 12 Evanghelii sunt un memorial, o aducere aminte, o memorare și, am putea să spunem, o trăire în mod tragic a pătimirilor Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că în această zi, precum ne spun pericopele evanghelice ce se citesc, înțelegem că Mântuitorul, după ce a rostit cuvântarea de despărțire și după ce le-a dat ultimele îndemnuri Sfinților Săi ucenici și Apostoli, după ce s-a rugat cu intensitate maximă și sudoarea Lui s-a transformat în picături de sânge, rugându-Se Tatălui pentru întreaga umanitate și pentru paharul greu pe care urma să-l bea în numele umanității, Mântuitorul vine spre patima cea de bunăvoie. Este batjocorit, este lovit, este scuipat, este biciuit, este huiduit, este umilit și nu-și deschide gura. Așa cum Sfântul prooroc Isaia, în Vechiul Testament, cu 600 de ani înainte de pătimirea Mântuitorului,a întrezărit și a profețit. Ca un miel spre junghiere S-a dus și ca o oaie fără de glas înaintea celor ce o tund așa nu Și-a deschis gura Sa. Pentru c-a venit spre patimă de bună voie, pentru că a venit spre patimă din ascultare față de Dumnezeu Tatăl, Care atât de mult a iubit lumea, încât pe Fiul Său L-a dat ca tot ce crede într-Însul să nu piară și să aibă viață veșnică. Și L-a dat la omoarte de ocară. Moarte pe Cruce și prin Pătimirea și Răstignirea Lui, prin moartea și Învierea Lui rana morții noastre s-a vindecat. Trăim, deci, în mod dramatic în aceste zile toată această dramă a umanității pe care Mântuitorul a purtat-o ca povară prin asumarea Crucii.

Apoi, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a exprimat convingerea neclintită a creștinilor în Învierea lui Hristos:

Noi (creștinii n.n.) am crezut, ca Maica Domnului, ca Femeile Mironosițe șiDenia din Joia cea Mare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare Apostolii,că făgăduința Mântuitorului se va împlini. Și așteptăm împlinirea făgăduinței. Vom aștepta cu cutremur și cu nădejde puternică și cu credință că Fiul lui Dumnezeu Își va îndeplini făgăduința și a treia zi Lumina Sa Dumnezeiască va izbucni din Mormântul gol, va orbi iadul și va lumina întreg Universul și toată lumea. Biserica lui Hristos nici porțile iadului nu o vor birui pentru că are puterea și forța adevărului Învierii lui Hristos și Lumina cea veșnică a Preasfintei Treimi.

Autor: Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA