7 ani de la mutarea la Domnul a Arhim. Mina Dobzeu, basarabeanul care l-a botezat în temniță pe Nicolae Steinhardt

de | iun. 7, 2025

Sâmbătă se împlinesc 7 ani de la mutarea la cele veșnice a Arhim. Mina Dobzeu, părintele de origine basarabeană care l-a botezat în temnița comunistă pe evreul convertit Nicolae Steinhardt.

Cei doi s-au cunoscut în 1960, în temnița de la Jilava, unde Ierom. Mina ajunsese după ce protestase împotriva Decretului 410/1959, prin care monahii era dați afară din mănăstiri. Amândoi au fost eliberați la amnistia din 1964.

Între 1948 și 1949, Părintele Mina Dobzeu mai făcuse pușcărie din motive politice, după ce protestase împotriva scoaterii educației religioase din școli de către autoritățile comuniste.

Părintele Mina Dobzeu s-a născut în 5 noiembrie 1921 la Grozești, județul Lăpușna, pe teritoriul actual al Republicii Moldova, iar la vârsta de 13 ani intrase ca frate în Mănăstirea Hâncu.

A fost tuns în monahism în 1948, la Schitul Brădicești, aflat atunci în Episcopia Hușilor, apoi hirotonit ierodiacon în același an. A devenit ieromonah în 1955.

În 1969, a fost chemat să slujească la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, pe care a și condus-o ca stareț în perioada 1978-1988.

În 1988 a fost din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” și „uneltire împotriva siguranței statului”, în fapt pentru 7 scrisori adresate lui Nicolae Ceaușescu, în care punea în contrast morala poporului român și ateismul adus de comunism.

După reînființarea Episcopiei Hușilor, între anii 1996-2002, a fost consilier eparhial. În 2017, a primit distincția „Crucea Moldavă”, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iași.

Joi, 7 iunie 2018, a trecut la Domnul în chilia sa de la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – actuala Catedrală Episcopală din Huși, unde își doarme somnul de veci.

„Părintele Mina nu a pus nimic mai presus de mărturisire, de credința în Hristos – nici viața personală, nici pregătirea intelectuală, absolut nimic”, a spus Episcopul Ignatie al Hușilor la comemorarea de cinci ani a părintelui mărturisitor.

Sursa foto: Doxologia.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Poetul Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în urmă cu 136 de ani

Poetul Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în urmă cu 136 de ani

Poetul național Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889, în urmă cu 136 de ani.  Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română....