7 Km pe jos, până la Maica Domnului

de | aug. 14, 2015

Pentru al patrulea an consecutiv, mii de credincioși au ales să se alăture în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului la pelerinajul „La Nicula colon deal”, organizat de Arhiepiscopia Clujului și protopopiatul Gherla. Tineri și în vârstă, oamenii au   parcururs peste 7 kilometri pe jos, în cântări și rugăciuni închinate Maicii Domnului, traseul de la Gherla la Mănăstirea Nicula.

 

Ca de fiecare dată, drumul spre Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului a fost emoționant, deoarece pelerinii au cântat pricesne, purtând în mâini icoane ale Maicii Domnului și parcurgând, așa cum au putut, drumul spre mănăstire. Anul acesta, alături de pelerini și de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și  Mitropolitul Clujului, Maramureșului, au fost Înaltpreasfințitul Alexandru de Pereislav, vicar al Mitropoliei Kievului, Preafințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei și Preasfințitul  Macarie, Episcopul Europei de Nord. Pe traseu s-au facut opriri în fața bisericilor și a troițelor, unde au fost rostite ectenii, iar în satul Nicula, pelerinii au fost întâmpinați de localnici cu sticle de apă, pentru a le face drumul mai ușor.

 

„Vin la acest pelerinaj de când s-a făcut, de acum 4 ani. Mi se pare ceva deosebit, care nu se poate descrie în cuvinte. Aici simt liniștea sufletească pe care cred că toată lumea și-o dorește”, ne-a spus o doamnă care a venit din Dej pentru a participa la pelerinaj și la Sfintele Slujbe de la Mănăstirea Nicula.

 

Când miile de pelerini au ajuns în apropierea mănăstirii, cele 12 clopote au început să bată, iar credincioșii au cântat tradiționala priceasnă „La Nicula colo-n deal”, fiind întâmpinați încă de la poarta așezământului monahal de credincioșii sosiți deja  și care așteptau binecuvântările arhierești ale ierarhilor.

„Deși am probleme cu spatele am venit să văd dacă pot să duc acest drum până la capăt și cred că voi reuși, sunt convinsă că Maica Domnului mă va ajuta. Am venit din Cluj doar pentru acest pelerinaj”, ne-a mărturisit o doamnă din Cluj-Napoca.

Au luat parte la procesiune oameni de toate vârstele, de la copii, până la vârstnici, care au mărturisit că nici căldura, nici dormitul sub cerul liber nu sunt eforturi prea mari în comparație cu bucuria și liniștea pe care ei o simt aici la Mănăstirea Nicula. Procesiunea s-a desfășurat în bună ordine datorită prezenței unui număr de aproximativ 30 de jandarmi care au mers alături de pelerini asigurând buna desfășurare a pelerinajului.

„Părintele protopop Paul Isip a adunat acest grup, el este coordonatorul nostru, el este cel care ne-a adus pentru prima data împreună. Vom sta și la slujbele de la mănăstire până la sfârșit. Este greu, dar este și frumos, pentru că dacă ar fi ușor nu ar fi atât de important”, ne-a mărturisit Andrada Faur, care face parte din grupul de tineri îmbrăcați în straie populare participanți la procesiunea „La Nicula colo’n deal”.

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA