70 de ani de învățământ teologic preuniversitar, prăznuiți la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca

de | nov. 25, 2022

În ziua de pomenire a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, vineri, 25 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-au aflat în mijlocul profesorilor și elevilor de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, cu prilejul aniversării a 70 de ani de învățământ teologic ortodox preuniversitar și a prăznuirii Sfintei Ecaterina, ocrotitoarea elevilor din ciclul primar și gimnazial.

De la ora 9:30, în capela Colegiului Ortodox, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de clerici, în frunte cu vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – pr. Dumitru Boca, directorul instituției de învățământ teologic preuniversitar – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru, inspectorul de religie al județului Cluj – pr. prof. Marian Sidon și duhovnicul școlii – arhim. prof. Samuel Cristea.

După citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Ceea ce alegi, aceea te face”, vorbindu-le elevilor despre modelul de viețuire creștină al Sfintei Ecaterina, îndemnându-i să fie cu picioarele pe pământ, dar cu gândul și cu inima la Cer, încercând să viețuiască frumos și curat, într-o lume în care răul și urâtul predomină.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul de fete al Colegiului Ortodox (în prima parte a Liturghiei), dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, și de corul de băieți (în a doua parte a Liturghiei), dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu.

La finalul slujbei, ierarhul a oficiat slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Colan (1893-1967), cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele a primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

Părintele director Liviu Vidican-Manci a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul comunității instituției de învățământ teologic clujean. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinției Sale și celorlalți clerici le-a dăruit placheta aniversară „70 de ani de învățământ preuniversitar teologic clujean (1952-2022)”.

70 de ani de învățământ teologic ortodox preuniversitar

De la ora 12:30, în sala de evenimente „Episcop Nicolae Ivan”, în prezența Mitropolitului Andrei și a Episcopului-vicar Benedict, a avut loc un eveniment evocator în cadrul căruia au fost prezentate principalele evenimente din cei 70 de ani de învățământ teologic ortodox preuniversitar la Cluj-Napoca.

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt duhovnicesc și a felicitat instituția de învățământ.

 

Despre cele mai însemnate momente din istoria învăţământului teologic ortodox preuniversitar clujean a vorbit pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța, de la catedra de Istoria Bisericii Ortodoxe Române din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, un cuvânt de felicitare a rostit și prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca.

La final, directorul colegiului, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci,  a mulțumit ierarhilor, oficialităților și tuturor celor prezenți la acest eveniment important pentru instituția de învățământ teologic clujean. În semn de prețuire și recunoștință, Părintelui Mitropolit Andrei și oficialităților prezente le-a dăruit placheta aniversară „70 de ani de învățământ preuniversitar teologic clujean (1952-2022)”.

La acest eveniment au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, ai mediului academic și ai administrației locale, printre care s-a aflat și doamna dr. Monica Colan, nepoată prin alianță a Mitropolitului Nicolae Colan.

În cadrul manifestării, corul mixt al Colegiului Ortodox, dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, a susținut mai multe momente muzicale.

Zilele Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” – Ediția II

În perioada 21-25 noiembrie, instituția de învățământ a organizat Zilele Colegiului. Evenimentele au debutat luni, 21 noiembrie, de praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, în capela școlii fiind săvârșită Sfânta Liturghie, și s-au încheiat astăzi, tot prin oficierea Sfintei Liturghii, în ziua când este prăznuită Sfânta Ecaterina, protectoarea elevilor din ciclul primar și gimnazial.

Pe parcursul săptămânii, elevii și cadrele didactice au pregătit o serie de evenimente și activități dintre cele mai diverse, de la ateliere de creație literară, la expoziții, discuții tematice, experimente științifice, lansări de carte, activități sportive, dar și o seară de cântec organizată la Muzeul Mitropoliei Clujului. De asemenea, au avut loc și momente de rugăciune și a fost evocată personalitatea Mitropolitului Nicolae Colan, patronul școlii.

 

Scurt istoric

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” îi desfășoară neîntrerupt activitatea din anul 1952, din momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Roman din Cluj, care a funcționat în perioada 1924-1952.

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” îi desfășoară neîntrerupt activitatea din anul 1952, după ce regimul comunist a desființat abuziv Institutul Teologic Ortodox Roman din Cluj, care a funcționat în perioada 1924-1952.

Din anul 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul Ortodox „Mitropolitul Simion Ștefan” și Liceul Ortodox „Doamna Stanca”. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

Din luna august 2021, fostul Seminar Teologic Ortodox a dobândit titulatura de Colegiu Ortodox, prin Ordinul Ministerului Educației 4593/05.08.2021, și tot de atunci a fost ales ca patron spiritual Mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967), cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca.

Anul școlar 2022-2023 a început cu un efectiv de 982 elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut.

Elevii din ciclul primar își desfășoară activitatea la sediul situat pe strada Avram Iancu, cei din ciclul gimnazial în clădirea de pe strada Meseriilor, nr. 20, unde există și o capelă cu hramul „Sfânta Ecaterina”, unde elevii participă frecvent la programul de rugăciune, iar cei din ciclul liceal învață la sediul central, situat în Piața Avram Iancu, nr. 18, unde se află capela cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, amenajată între anii 1977-1987, sfințită la data de 30 ianuarie 1992 și resfințită la data de 25 noiembrie 2021, de Mitropolitul Andrei și Episcopul-vicar Benedict.

Din toamna anului 2012 până în prezent, instituția de învățământ teologic este condusă de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, care este și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum și inspector eparhial pentru catehizarea parohială, ocupându-se de organizarea și supravegherea activităților catehetice din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa și Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Inaugurarea grădiniței cu program prelungit din localitatea Baciu

Inaugurarea grădiniței cu program prelungit din localitatea Baciu

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat duminică, 17 martie 2024, la inaugurarea noii grădinițe cu program prelungit din localitatea Baciu, județul Cluj. Cu...