8 martie: Ziua internațională a femeii

de | mart. 8, 2023 | Aniversări și comemorări

Pe 8 martie, în toată lumea se serbează Ziua internațională a femeii. Istoria celebrării acestei zile a debutat la începutul secolului 20 în America de Nord și Europa.

Prima zi națională a femeii a fost serbată în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie 1909 în amintirea grevei angajaților din industria textilă din 1908 în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.

Un an mai târziu, în 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Prima zi internațională a femeii

Ziua internațională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Elveția, Danemarca și Germania pe 19 martie 1911. În manifestările organizate cu acest prilej au fost cerute pentru femei o serie de drepturi, precum dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, dreptul de vot, dreptul de a ocupa o funcţie publică și eliminarea discriminării la locul de muncă.

Anul 1975 a fost declarat Anul internațional al femeii, ocazie cu care Organizația Națiunilor Unite a celebrat pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie.

Pentru a stabili o direcție clară în ceea ce privește drepturile femeilor, în cadrul conferinței mondiale ONU de la Beijing din 1995 a fost semnată de 189 de state o declarație ca punct de plecare pentru ca fiecărei femei să i se permită atingerea potențialului maxim de care dispune.

Din martie 2016, în România a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie ca Ziua femeii şi 19 noiembrie ca Ziua bărbatului.

Sărbătoarea femeii creștine

Pe lângă Ziua internațională a femeii serbată pe 8 martie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat a treia Duminică după Paști ca fiind Duminica femeilor creștine (Hot. Nr. 4014/22 iulie 2020). Această inițiativă de prețuire a credinței și a curajului femeilor creștine evidențiază importanța lucrării misionare a femeilor în viața Bisericii și a societății românești.

În mesajul transmis anul trecut cu ocazia Zilei femeilor creștine, Patriarhul Daniel a spus că „femeile creștine din viața Bisericii au urmat voinței lui Hristos, așa cum i-au urmat Maica Domnului, Femeile Mironosițe, Sfintele Mucenițe, Sfintele Cuvioase și întregul șir al tuturor Sfintelor Femei, înscrise în calendarul Bisericii și cinstite de Biserică”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Ultimele articole

Procesiunia de Florii la Bistrița

Procesiunia de Florii la Bistrița

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, va avea loc Procesiunia de Florii, în sâmbăta de Florii, 8 aprilie 2023 începând cu orele 17,  la biserica cu hramul ”Sfinții Trei Ierarhi ” de pe strada A. Odobescu, unde ...

Sărbători internaționale, 21 martie

Sărbători internaționale, 21 martie

Cinci sărbători internaționale sau mondiale marchează data de 21 martie. Acestea aduc în atenție: asistența socială, sindromul Down, poezia, pădurile și eliminarea discriminării rasiale. Ziua mondială a asistenței sociale Ziua mondială a asistenței sociale este...

Mitropolitul Bartolomeu Anania: 102 ani de la naștere

Mitropolitul Bartolomeu Anania: 102 ani de la naștere

S-au împlinit sâmbătă 102 ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, mărturisitor al ortodoxiei în închisorile comuniste, teolog, prozator, poet și dramaturg. Mitropolitul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile,...

Brâncuși: 66 de ani de la trecerea în veșnicie

Brâncuși: 66 de ani de la trecerea în veșnicie

Pe 16 martie 2023 se împlinesc 66 de ani de la trecerea în veșnicie a sculptorului Constantin Brâncuși. Părintele artei moderne, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, Constantin Brâncuşi s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj....

Patriarhul Iustin Moisescu, 113 ani de la naștere

Patriarhul Iustin Moisescu, 113 ani de la naștere

Patriarhul Iustin Moisescu a fost cel de-al patrulea Patriarh al României (1977-1986). Patriarhul Iustin Moisescu s-a născut pe 5 martie 1910 în satul Cândești din fostul județ Muscel. A rămas orfan de tată la o vârstă fragedă, tatăl său jertfindu-se în Războiul...