80 de ani de la Dictatul de la Viena

de | sept. 8, 2020

Pentru lumea întreagă, dar mai ales pentru România, anii “40 au însemnat o lungă perioadă de frământări politice și sociale, care au marcat definitiv existența a milioane de oameni. Pentru istoria României, Dictatul de la Viena, sau al doilea Arbitraj, așa cum mai este cunoscut pe plan internațional, semnat pe 30 august 1940, rămâne o pată neagră, datorită faptului că, fără un foc de armă, țara pierde un însemnat teritoriu din inima Transilvaniei, împreună cu românii locuitori ai acestei zone.

La 80 de ani de la acest eveniment tragic pentru românii ardeleni, stăm de vorbă cu domnul dr. Mircea Gh. Abrudan, în cadrul unei emisiuni cu caracter anamnetic pe de-o parte, și vindecător pe de altă parte.
Nu uităm să ne aducem aminte și de localități martir precum Ip, Treznea sau Huedin, locul în care a suferit moarte martirică protopopul Aurel Munteanu.

Viața Bisericii
Viața Bisericii
80 de ani de la Dictatul de la Viena
80 de ani de la Dictatul de la Viena
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Sfântul Cuvios Siluan Athonitul

Sfântul Cuvios Siluan Athonitul

Într-o după-amiază înainte de Vecernie, șezând în chilia sa, a atins ultima treaptă a deznădejdii. „Dumnezeu e cu neputință de înduplecat”, și-a spus el. Preț de un ceas, a fost încercat de sentimentul părăsirii totale de către Dumnezeu, fapt ce i-a aruncat sufletul...

Personalitatea și gândirea Sfântului Siluan Athonitul

Personalitatea și gândirea Sfântului Siluan Athonitul

În cadrul emisiunii „Lecturi Duhovnicești Contemporane”, părintele Adrian Podaru, profesor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și preot în localitate și părintele Maxim Morariu dialoghează despre texte cu o rezonanță aparte, aparținând unor...