80 de ani de la Dictatul de la Viena

de | sept. 8, 2020

Pentru lumea întreagă, dar mai ales pentru România, anii “40 au însemnat o lungă perioadă de frământări politice și sociale, care au marcat definitiv existența a milioane de oameni. Pentru istoria României, Dictatul de la Viena, sau al doilea Arbitraj, așa cum mai este cunoscut pe plan internațional, semnat pe 30 august 1940, rămâne o pată neagră, datorită faptului că, fără un foc de armă, țara pierde un însemnat teritoriu din inima Transilvaniei, împreună cu românii locuitori ai acestei zone.

La 80 de ani de la acest eveniment tragic pentru românii ardeleni, stăm de vorbă cu domnul dr. Mircea Gh. Abrudan, în cadrul unei emisiuni cu caracter anamnetic pe de-o parte, și vindecător pe de altă parte.
Nu uităm să ne aducem aminte și de localități martir precum Ip, Treznea sau Huedin, locul în care a suferit moarte martirică protopopul Aurel Munteanu.

80 de ani de la Dictatul de la Viena
Viața Bisericii

 
 
00:00 / 28:12
 
1X
 
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Despre semnul Sfintei Cruci

Despre semnul Sfintei Cruci

Ne-am aflat, în ultimele două săptămâni, în orizontul de lumină, de har și de binecuvântare al praznicului Înălțării Sfintei Cruci, această mare și importantă sărbătoare de la începutul anului bisericesc. Prin celebrările liturgice și mai ales prin bogata poezie...

Mitropolitul Dosoftei și vremea primelor tipărituri

Mitropolitul Dosoftei și vremea primelor tipărituri

Mitropolitul Dosoftei, primul poet național, autor al primei Psaltiri în versuri, traducător și cărturar de seamă al Bisericii, s-a născut pe 26 octombrie 1624, la Suceava. În cadrul acestei ediții a emisiunii „Viața Bisericii”, împreună cu domnul dr. Mircea Gheorghe...