Ziua Pământului 2023: Ce cred românii despre schimbările climatice

de | apr. 22, 2023

Ziua de 22 aprilie a fost declarată sărbătoare oficială a planetei Pământ în anul 2009 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). 

EDO (earthday.org), organizatorul la nivel mondial al Zilei Planetei Pământ şi cel mai mare recrutor al mişcării ecologiste din lume, a lansat în acest an „Săptămâna Pământului”, între 14 aprilie şi 22 aprilie, pentru a amplifica eforturile globale în susţinerea temei „Investeşte pentru planeta noastră”. Seria de evenimente organizate explorează problemele urgente de mediu ale Pământului şi examinează o varietate de abordări pentru a ne proteja planeta.

Ce cred românii despre schimbările climatice și încălzirea globală

Pentru a marca Ziua Pământului, IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) a dezvoltat un studiu în care sunt evaluate atât cunoștințele, cât și preocuparea românilor alături de comportamentele lor față de temele care se circumscriu conceptului de schimbări climatice.

Potrivit studiului IRES:

 • 8% dintre români pun schimbările climatice pe primul loc în topul problemelor cu care se confruntă lumea, azi, dar 13% văd fenomenul ca problemă majoră în următorii 20 de ani.
 • Patru din 10 respondenți asociază conceptul de încălzire globală cu ideea de „creștere a temperaturilor”.
 • 76% dintre intervievați consideră că încălzirea globală este o problemă foarte serioasă.
 • Trei sferturi dintre români au sesizat efecte ale fenomenului încălzirii globale în România.
 • Aproape trei sferturi dintre respondenți cred despre România că este poluată.
 • Tăierea arborilor și alături de numărul mare de autovehicule existente în țară sunt identificați de către participanții la acest studiu ca fiind principalii factori care contribuie la fenomenul încălzirii globale, așa cum este acesta resimțit în România.
 • 44% dintre intervievați spun că au participat cel puțin o dată la o campanie de ecologizare, iar 42% la împăduriri pe bază de voluntariat.
 • Aproape unul din cinci respondenți din zece declară că a donat bani pentru o cauză de protecție a mediului.
 • Jumătate dintre respondenți nu sunt dispuși să plătească în plus pentru a utiliza energie din surse regenerabile, care emit mai puține gaze cu efect de seră, pentru a combate încălzirea globală.
 • Două treimi dintre respondenți spun că, în acest moment, colectează selectiv toate deșeurile din gospodăria lor, iar un sfert colectează selectiv doar o parte dintre acestea.
 • Prețul ridicat este principala barieră cu privire la achiziția unui autoturism electric

Biserica Ortodoxă este preocupată de rezolvarea problemelor de mediu și a crizei ecologice îndemnând, potrivit învățăturii creștine, la respect faţă de creaţie şi la un efort comun pentru protecţia mediului înconjurător. Patriarhul Daniel a subliniat adesea în mesajele sale statutul omului de administrator, și nu de proprietar al Creației.

Sursă foto: banatulazi.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...