84 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu

de | sept. 10, 2024

Cu 84 de ani în urmă, în 10 septembrie 1940, Părintele Aurel Munteanu, primul protopop al Huedinului, trecea la cele veșnice ucis de un grup de soldați străini adepți ai unei ideologii naționaliste extremiste.

Martiriul său s-a datorat faptului că  era recunoscut ca lider al românilor din regiune: a fost reprezentantul Huedinului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care a decis Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918; apoi, după Marea Unire, a fost desemnat protopop de Huedin, primul din istoria nou-înființatului protopopiat; în 1926 a fost ales în Senatul României Mari.

Protopopul Aurel Munteanu s-a născut în 2 mai 1882 la Merghindeal, jud. Sibiu și a slujit o perioadă la Sebeșul Mare, în județul Cluj.

După alegerea ca protopop, a ctitorit Catedrala Moților, unde în prezent funcționează Parohia Huedin I.

Imediat după Dictatul de la Viena, când trupele horthyste maghiare au ocupat Transilvania, protopopul a fost ucis cu cruzime, pentru a speria românii și a-i îndemna să părăsească pământurile lor istorice.

84 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu

Detaliile martiriului său sunt teribile, deși nu instigase niciodată la ură interetnică: „A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă”, se menţionează într-un raport din epocă aparținând Ministerului Afacerilor Străine.

Protopopul Aurel Munteanu rămâne un exemplu peste timp de afirmare pozitivă a identității naționale, chiar dacă aceasta l-a condus, în contextul său istoric, la jertfa supremă. Contrastul este cu atât mai pilduitor când naționalismului său pașnic se vede confruntat cu naționalismul extremist șovin căruia i-a căzut victimă.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Un secol de la nașterea Arhimandritului Iachint Unciuleac

Un secol de la nașterea Arhimandritului Iachint Unciuleac

Arhimandritul Iachint Unciuleac s-a născut în data de 10  septembrie 1924 în satul Mănăstirea, comuna Dăgâța, județul Iași, primind la botez numele Ioan. La vârsta majoratului a participat la Al Doilea Război Mondial, după care s-a înscris la Școala de Cântăreți...

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

Ziua internaţională a carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie și are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi...

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

„Medicina este ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubire faţă de oameni” spunea medicul, profesorul și academicianul clujean Iuliu Hațieganu. S-a născut la 14 aprilie 1885 în satul Dârja din comuna Panticeu și a copilărit în comuna Cojocna. A făcut studiile primare în...

35 de ani de la instituirea Zilei de rugăciune pentru mediu

35 de ani de la instituirea Zilei de rugăciune pentru mediu

Duminică se împlinesc 35 de ani de la instituirea, la începutul Anului Bisericesc, a Zilei de rugăciune pentru mediu în Biserica Ortodoxă, la inițiativa Patriarhul Ecumenic Dimitrios I al Constantinopolului. Patriarhul Ecumenic Dimitrios I a invitat întreaga lume...