87 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Nicolae Ivan

de | feb. 2, 2023 | Aniversări și comemorări

Vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan a trecut la Domnul pe 3 februarie 1936, și este înmormântat în cripta ierarhilor din subsolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca. El a reîntemeiat la data de 6 decembrie 1921 Eparhia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, pe vechile rădăcini ale centrelor ecleziastice medievale de la Feleac şi Vad.

Biografie:

S-a născut în 17 mai 1855, în localitatea Aciliu din județul Sibiu, într-o familie numeroasă de țărani mijlocași. A urmat apoi cursurile primare în Aciliu (1861-1865), județul Sibiu, Liceul de Stat din Sibiu (1865-1874), pe care l-a absolvit cu calificativul „foarte bine” (în iunie 1874) și Seminarul (Institutul) Teologic „Andreian” din Sibiu (1874-1877), tot cu același calificativ („foarte bine”).

După absolovirea școlii pomenite, în septembrie 1877 a fost numit învățător în Săliste ( jud. Sibiu) unde a funcționat până în 1884. În 26 octombrie 1880 a fost hirotonit diacon, de către Mitropolitul Miron Romanul (1828-1898) și preot (în 26 octombrie 1884) și profesor de Religie la Penitenciarul din Aiud. Aici vreme de șase ani (1884-1890) a desfășurat o intensă activitate „umanitară și romanească”, primind elogii și mulțumiri din partea celor care l-au cunoscut.

De 1 octombrie 1890 a funcționat timp de doi ani ca redactor responsabil la „Telegraful Roman” din Sibiu (1890-1892). Ca redactor al acestei vestite publicații religioase a apărat cu multă dârzenie interesele Bisericii și ale Neamului Românesc.

De remarcat că, în ședința Sinodului mitropolitan din Sibiu, din aprilie 1892, și-a adus un aport de seamă la promovarea Hotărârii nr. 17/1892 a Consistoriului arhidiecezan din Sibiu, prin care s-a decis înființarea unei eparhii noi, pe teritoriul Mitropoliei Ardealului. Aceasta era fixată să fie la Cluj sau la Dej, în cazul în care autoritățile maghiare s-ar fi opus acestei idei; până la urmă s-a înființat la Cluj în 1921.

În 31 octombrie 1892 i s-a încredințat conducerea protopopiatului Alba-Iulia, dar și funcția de preot paroh la parohia centrală din același oraș. Aici a fost preocupat nu numai de viața duhovnicească a credincioșilor săi, ci și de promovarea culturii în rândul neamului românesc (mai ales prin ASTRA), dar și de păstrare a unității lui sufletești.

În noiembrie 1894 a fost numt (in paralel) și ca administrator protopopesc la Oraștie.

La 1 iunie 1897 a fost ales asesor (consilier) economic la Arhiepiscopia Sibiului. Între realizarile de seamă se numară ridicarea monumentalei catedrale mitropolitane din Sibiu, precum și a clădirii Academiei Teologice „Andreiene” (azi Facultatea de Teologie „Andreiana” din Sibiu).

A fost membru în Congresul National Bisericesc al Mitropoliei Ardealului (din 1888) și membru al Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului (1888-1919) precum și vicepreședinte al Comitetului Central al Partidului National Român din Transilvania (1906-1918).

A fost unul dintre militanții pentru înfăptuirea statului național român (de la 1 decembrie 1918),

La 15 februarie 1919, a propus reînființarea vechii ctitorii a lui Ștefan cel Mare, a Episcopiei Vadului, Feleacului si Clujului (cu sediul la Cluj), la 22 iunie 1921, și a fost ales întâiul episcop al Clujului.

După hirotonirea sa întru arhiereu, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu (în 21 noiembrie/4 decembrie 1921), a fost instalat la Cluj în 6/19 decembrie 1921.

În cei 15 ani de arhierie, în fruntea noii episcopii, pe care „a zidit-o din temelii”, Episcopul Nicolae Ivan a avut relaizari remarcabile: ridicarea Catedralei eparhiale din Cluj, întemeierea Academiei Teologice Ortodoxe, cu un local propriu și cu un corp profesoral de elită, obținerea actualei reședințe arhiepiscopești, a unui orfelinat și a unui cămin preoțesc, întemeierea unei tipografii, a unui mare număr de imobile impunatoare, majoritatea fiind achiziționate prin cumpărare, intravilane ș.a.; a scos la lumină foaia eparhială „Renașterea”, a ctitorit Biserica „Sf. Nicolae” din Cluj, iar alte zeci de biserici s-au ridicat pe timpul păstoririi sale.

A fost membru în Comitetul Central al Astrei (1898-1919), membru onorar al Academiei Române, fodator și președinte al Băncilor românesti „Vatra” din Cluj și „Lumina” din Sibiu; din 1921 a fost membru de drept în Senatul Romaniei.

A desfașurat și o bogată activitate publicistică. Între lucrările sale pomenim: „O pagină din lupta noastră pentru existență” – Sibiu, broșuri „Schițe din viața criminală”, „Copilul de suflet”, „O căsătorie la țară”, un impresionant număr de articole în „Telegraful Roman” – Sibiu, „Tribuna” – Sibiu, „Foaia Poporului” – Sibiu, „Țara Noastră” – Sibiu, „Gazeta Transilvaniei” – Brașov, „Renașterea” – Cluj ș.a.

A trecut la cele veșnice în 3 febrarie 1936, fiind înmormantat cu onoruri naționale, în prezența marilor oameni de stat și într-o atmosferă de adânc doliu, în cripta din subsolul Catedralei din Cluj-Napoca.

Ultimele articole

Zi cum poți, dar zi mereu!

Zi cum poți, dar zi mereu!

Pând te-ai sculat dimineața din somn, întâi să povățuiască în viața ta nevinovata rugăciune. Dă repede cu apă rece pe ochi să sară somnul, fă trei închinăciuni în fața sfintelor icoane și apoi începe cu rugăciunile începătoare: „Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!...

Sărbători internaționale, 21 martie

Sărbători internaționale, 21 martie

Cinci sărbători internaționale sau mondiale marchează data de 21 martie. Acestea aduc în atenție: asistența socială, sindromul Down, poezia, pădurile și eliminarea discriminării rasiale. Ziua mondială a asistenței sociale Ziua mondială a asistenței sociale este...

Mitropolitul Bartolomeu Anania: 102 ani de la naștere

Mitropolitul Bartolomeu Anania: 102 ani de la naștere

S-au împlinit sâmbătă 102 ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, mărturisitor al ortodoxiei în închisorile comuniste, teolog, prozator, poet și dramaturg. Mitropolitul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile,...

Brâncuși: 66 de ani de la trecerea în veșnicie

Brâncuși: 66 de ani de la trecerea în veșnicie

Pe 16 martie 2023 se împlinesc 66 de ani de la trecerea în veșnicie a sculptorului Constantin Brâncuși. Părintele artei moderne, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, Constantin Brâncuşi s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj....

8 martie: Ziua internațională a femeii

8 martie: Ziua internațională a femeii

Pe 8 martie, în toată lumea se serbează Ziua internațională a femeii. Istoria celebrării acestei zile a debutat la începutul secolului 20 în America de Nord și Europa. Prima zi națională a femeii a fost serbată în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie 1909 în...