9 concerte, 6.500 de spectatori și un sunet care vestește Crăciunul de 60 de ani | MADRIGAL

de | dec. 21, 2022

În perioada 4 – 20 decembrie 2022 Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut 9 spectacole care s-au desfășurat cu casa închisă, în cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului”, care a avut loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București. Invitați speciali ai Corului Madrigal au fost actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu.

Publicul ne-a întâmpinat din nou cu un emoționant entuziasm în toată țara. A fost un tur de forță pentru noi – am călătorit „Pe drumul Crăciunului” aproape 3.000 de kilometri pentru a ne întâlni cu peste 6.500 spectatori. Aproape 2.000 de copii din 50 de coruri ale Programului Național Cantus Mundi au urcat pe scene alături de Corul Madrigal, ceea ce a fost un imens efort logistic pentru echipa de organizare și pentru copiii care uneori vin de departe pentru a se întâlni cu mentorii lor. Singurul nostru regret este că nu am avut posibilitatea suplimentării de spectacole pentru nenumăratele cereri ale celor care nu au mai găsit bilete disponibile. Acest turneu a fost un excepțional debut al proiectului aniversar Madrigal 60 de ani! – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal  – Marin Constantin” și regizorul spectacolului.

La cele nouă spectacole „Pe drumul Crăciunului” au cântat copii din corurile Cantus Mundi din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Iași, București, Galați, Buzău, Pecica, Gurahonț, Argetoaia, Gherla, Turda, Fălticeni, Gura Humorului, Bâcu, Sărmașu, Miroslava și Chișinău – Republica Moldova. Participarea copiilor din programul Cantus Mundi este deja o tradiție de un deceniu și mai ales o consolidare constantă a filozofiei de mentorat și incluziune socială pe care Madrigal o promovează prin proiectele sale.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale Corului Madrigal, turneul „Pe drumul Crăciunului” s-a bucurat de cronici elogioase și mesaje emoționante.

Neașteptat de bun, de bine lucrat, de surprinzător, de emoționant, acest spectacol al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”(…). În spectacol nu este nimic ostentativ, nimic obligatoriu („de Crăciun fii mai bun!”), nimic despre mese îmbelșugate, nimic care să sune strident, fals, habotnic. (…) Ofelia Popii și Marius Turdeanu ne arată cum suferința, lipsa de libertate, crimele, inechitățile, sărăcia sunt bine instalate în această lume gregară, devin cosubstanțiale. (…) Speranța, în spectacol, este adusă de „Madrigal”, care vine și contrapune durerii cântecele copiilor. Dintr-o dată, pe acest fundal apăsător, în scenă și în sală, în toate părțile de trecere, la balcon, vin copii. Doar copiii salvează această lume traumatizată, chinuită. Când apar copiii – pe scenă, pe toate culoarele de trecere, la balcon – abia atunci simți că a venit Crăciunul. (…)” Ovidiu Șimonca, critic, Iași

Madrigal ne arată că în artă se poate atinge perfecțiunea…Pentru noi, acest ansamblu reprezintă o Catedrală a sunetului…(…)” Emil Boroghină, actor, fondatorul Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova

„Afost un eveniment extraordinar… Am crezut că sunt în rai și îmi cântă îngerii! Felicitări tuturor! Cred că așa e zgomotul de fond din Rai” – spectator, Suceava.

Este o vorbă în vogă: 60 este noul 30! Fiecare generație ajunge să se reinventeze, iar în cazul Madrigalului, ori de câte ori se va reinventa, va rămâne un reper fundamental al societății românești, pentru valorile noastre. Cred că în acest moment semnificativ pentru viața și activitatea Madrigalului, urându-i La mulți ani, îi spunem că dorim să-l revedem în noile sale tinereți. La mulți ani și Crăciun fericit! – întorc această urare pe care atât de frumos ne-a făcut-o Madrigal în spectacolul său de Crăciun!” – Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial

Am avut șansa de a fi martorul unei extraordinare tradiții – Concertul de sărbători al Corului Madrigal. Dar înlăuntrul acestei tradiții, constat cu bucurie că de 56 de ani Corul Madrigal o cultivă pe cea a colindelor. De 56 de ani merge pe acest drum al Crăciunului, indiferent de vremurile care au trecut pe lângă sau peste noi. Sper ca și peste alți 56 de ani – sau alți 60 de ani – acest drum al Crăciunului să fie continuat, alături de toate celelalte drumuri pe care va calatori Corul Madrigal. La mulți ani, Madrigal!” – András István Demeter, Secretar de Stat, Ministerul Culturii.

Turneul național „Pe drumul Crăciunului” reprezintă primul proiect aniversar din seria de evenimente incluse în programul „Madrigal 60”, ce se va desfășura pe tot parcursul anului 2023, când Corul Național de Cameră „Madrigal  – Marin Constantin” împlinește 60 de ani de existență neîntreruptă.

Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Cezar Verlan, dirijorul secund, au pregătit pentru „Pe drumul Crăciunului” un repertoriu cuprinzător, construit în jurul semnificației Crăciunului, care a creat o succesiune emoțională dinamică între sunetul unic al ansamblului și textele interpretate de cei doi invitați.

Regia și scenariul Spectacolului Extraordinar „Pe drumul Crăciunului” sunt semnate de Emil Pantelimon, iar scenografia de Vladimir Turturica. Selecția textelor dramatice a fost realizată de Mădălin Guruianu, cu inserții din „Cântarea Cântărilor”, poeme de Eugen Jebeleanu, Lucian Blaga și Costache Ioanid și texte semnate de Khaled Hosseini, Sfânta Tereza de Avila și Paulo Coelho.

Spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului” va fi difuzat pe 24 decembrie, de la ora 10:00, la postul de radio Europa FM și, tot în ajun de Crăciun, va putea fi vizionat la Televiziunea Română, pe canalul TVR Cultural.

PartenerCompania Națională Aeroportuti București, Carpatina, Opera Comică pentru Copii, TVR

Recomandat deEuropa FM

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Itsy Bitsy, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Zile și Nopți

Parteneri media locali: Cluj24.ro, Crai Nou Suceava,iași4u.ro,Jurnal de Craiova, News Bucovina, Radio AS Suceava, Radio România Cluj, Radio Renașterea Cluj-Napoca, Radio România Târgu Mureș,Radio România Timișoara, Zi de Zi Târgu Mureș, Ziua de Cluj

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut mii de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Cu aproape 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.850 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Vacanța la biblioteca „Octavian Goga” Cluj

Vacanța la biblioteca „Octavian Goga” Cluj

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează în perioada 1 iulie – 30 august 2024 o serie de activități sub genericul Vacanța la bibliotecă, o alternativă pentru copii și adolescenți de...