Inovație și Creativitate: Bibliotecarele de la Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda atrag copiii spre lectură prin picturi murale

de | iun. 18, 2024

Într-o perioadă în care inovarea în biblioteci a devenit un subiect central, iar reinventarea este un trend în toate domeniile, bibliotecarele de la Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda au găsit o modalitate creativă de a atrage copiii spre lectură: pictura murală.

Anul trecut, echipa de bibliotecare a pictat pereții Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal Turda. În acest an, au continuat cu proiectul de voluntariat „4/4 Prieteni”, invitate de Ambasada SUA, pictând holul de la parter al Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din satul Copăceni, județul Cluj. Recent, au finalizat pictarea pereților Grădiniței din satul Săndulești, județul Cluj. În această vară, dacă planurile se concretizează, intenționează să termine de pictat pereții și sălile de clasă din cele cinci corpuri de clădire ale Grădiniței, Școlii Primare și Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din Copăceni.

Cu fiecare proiect finalizat, bucuria de a vedea personajele din povești, basme sau poezii pictate pe pereți aducând zâmbete pe fețele copiilor este imensă. Scopul este să îi determine pe copii să caute cărțile și să citească mai mult sau să își roage frații, surorile, părinții sau bunicii să le citească, până învață ei înșiși să o facă.

Proiectul recent finalizat de bibliotecarele Dana Deac, Cristina Docze, Gabriela Hornoi și Nicoleta Cîrlea a adus o mare bucurie copiilor de la Grădinița din Săndulești, care veneau cu entuziasm să vadă progresul picturilor. Acest demers a fost realizat la rugămintea primarului Călin Fărgaciu, care și-a dorit foarte mult ca pereții instituțiilor de învățământ din satele comunei să fie pictați.

Această perioadă este foarte încărcată pentru biblioteca noastră. Pe lângă activitățile curente realizate de Secțiile pentru copii și adulți ale Filialei Oprișani, se desfășoară și inventarul Secției pentru copii din centru, conform Legii bibliotecilor. Totodată, biblioteca organizează numeroase activități culturale, la care au participat peste 5000 de persoane de la începutul anului. Toate aceste activități sunt gratuite și, cu excepția Clubului de artă, materialele necesare sunt puse la dispoziție gratuit participanților, a declarat Daniela Deac, Șef serviciu Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda.

Pictura murală realizată pentru copiii din Săndulești este încă o dovadă a angajamentului bibliotecii față de comunitate. Serbarea de final de an a copiilor de la grădiniță se va desfășura în sala decorată de bibliotecare, iar reacțiile copiilor, cum ar fi o fetiță care plângea că va merge la școală și nu se va mai putea bucura de picturile noastre, spun totul despre impactul acestor inițiative.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură